Ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ και CIPA για τα μέτρα ανάπτυξης

20:12 1/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα διάφορα μέτρα ανάπτυξης που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν στη συνεδρία της Τεχνικής Επιτροπής για Μελέτη των Μέτρων Ανάπτυξης της Οικονομίας, που συγκάλεσε την Τετάρτη το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης

Επενδύσεων (CIPA), ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης είπε ότι ο Υπουργός τους ενημέρωσε για τα διάφορα μέτρα ανάπτυξης που τυγχάνουν επεξεργασίας, όπως είναι, μεταξύ άλλων, φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, γρήγορη αδειοδότηση μεγάλων έργων και απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, καθώς και για την προσπάθεια που γίνεται για δημιουργία εγγυητικού οργανισμού.

Ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τις επόμενες ημέρες τα πολιτικά κόμματα για τα διάφορα μέτρα που θα ληφθούν.

Ερωτηθείς κατά πόσον έχει συζητηθεί το θέμα δημιουργίας καζίνων, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι δεν λήφθηκαν τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι όλες οι σκέψεις είναι στο τραπέζι αλλά ο Υπουργός Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στην τελική απόφαση.

Με τη σειρά του, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ”σημασία έχει ότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει συμπληρώσει την εσωτερική διαδικασία, μένουν κάποια θέματα να γίνουν πιο συγκεκριμένα” και ”ελπίζει ότι μέχρι την Παρασκευή ή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς τους πολιτικών κομμάτων για να προχωρήσει το όλο πακέτο” των μέτρων ανάπτυξης.

Ανέφερε επίσης ότι ”θα γίνει επίσπευση της αδειοδότησης μεγάλων ιδιωτικών έργων ιδιαίτερα εκείνων που μπορούν να βρουν τη χρηματοδότηση” αλλά και δημοσίων έργων, όπως είναι το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας.

Σε σχέση με τη δημιουργία καζίνων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι τα καζίνο ”μπορεί να είναι τρία, μπορεί τέσσερα, μπορεί να είναι πέντε αλλά δεν θα είναι ένα”.

Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια για μείωση της ανεργίας που εξήγγειλε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ”είναι πάρα πολύ καλή προσπάθεια διότι η ανεργία είναι ανησυχητική κατάσταση και αυξάνεται πολύ γρήγορα”, προσθέτοντας ότι ”σε συνεργασία με την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού θα δοθούν κίνητρα για εργοδότηση νέων και μακροχρόνια άνεργων”.

Ο κ. Πηλείδης είπε ότι θα διατεθούν 28 εκατομμύρια ευρώ προς την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για ενίσχυση των διαφόρων μεθόδων που προωθούνται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσληψη νέων ανθρώπων.

Ερωτηθείς για επαφές του με τις κυπριακές τράπεζες για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με φθηνό χρήμα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ”και οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν να δανειοδοτήσουν με πιο φθηνά επιτόκια”, προσθέτοντας ότι ”πρέπει να αρχίσουμε από το κόστος που πληρώνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες στη συνέχεια να δανειοδοτούν με χαμηλότερα επιτόκια”.

Keywords
Τυχαία Θέματα