Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επικίνδυνες για τους ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις

06:37 12/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), όχι μόνον οι καύσωνες, αλλά ακόμα και οι σχετικά μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, οι οποίες έχουν γίνει μεγαλύτερες και συχνότερες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η μελέτη αναδεικνύει ένα νέο μακροπρόθεσμο παράγοντα κινδύνου, πέρα από τους καύσωνες που έχουν άμεσες επιπτώσεις,

καθώς επισημαίνει ότι ακόμα και μία αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου πάνω από το συνηθισμένο, εφόσον γίνεται σε βάθος χρόνου, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας Τζόελ Σβαρτς και την Αντονέλα Ζανομπέτι του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας, αναφέρουν ότι «ανεξάρτητα από τους καύσωνες, ημέρα με την ημέρα η υψηλή διακύμανση των θερινών θερμοκρασιών μικραίνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτή η διακύμανση μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ευάλωτους ανθρώπους».

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι η κλιματική αλλαγή, όχι μόνο θα αυξήσει τις θερμοκρασίες του πλανήτη, αλλά και το βαθμό διακύμανσής τους τα Καλοκαίρια, ιδίως σε χώρες με μέσο γεωγραφικό πλάτος, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτές οι πιο ευμετάβλητες θερινές θερμοκρασίες συνιστούν, ολοένα πιο σημαντικό, πρόβλημα δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα