Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τις συνομιλίες στο κυπριακό

07:40 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μία αμοιβαίως αποδεκτή διευθέτηση στην Κύπρο “εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του λαού της Κύπρου και της περιοχής” και προσβλέπουν στην επανέναρξη αργότερα φέτος των συνομιλιών, τις οποίες θα υποστηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν, δήλωσε ο προταθείς από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Μπάρακ Ομπάμα για τη θέση του νέου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προεδρεύοντα της συνεδρίασης, Γερουσιαστή Μέρφι, για το Κυπριακό, είπε πως υπάρχουν ένα δύο ζητήματα που είναι ενθαρρυντικά.

«Ένα από αυτά είναι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που τώρα είναι καλύτερη», όπως είπε, απ’ ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο ελληνικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν 26 χρόνια.

«Ακόμη ένα, συνέχισε, είναι η προσδοκία πως οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Αυτό θα είναι σπουδαίο. Αν αυτή η διένεξη τελικά ξεπαγώσει και αν η τραγική διαίρεση της νήσου μπορεί να τερματιστεί και μπορούμε να έχουμε μία συνολική διευθέτηση αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Ο κ. Πιρς επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο και τόνισε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα βοηθήσει όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την περιφερειακή σταθερότητα, σημειώνοντας πως θα κάνει οτιδήποτε μπορεί εφόσον διοριστεί στην Αθήνα για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Πιρς δεσμεύτηκε ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός του ως Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες είναι καθοριστικές στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς και στη δημιουργία ενός περισσότερο ευημερούντος μέλλοντος για το λαό της

Για το θέμα του ρόλου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε σχέση με την οικονομική κρίση, είπε πως πιστεύει ότι «πρέπει να είναι εκεί, να εμπλέκονται, να επιτηρούν, να αναφέρονται και να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιοι για τη χάραξη της αμερικανικής πολιτικής έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λαμβάνουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Πιρς υποσχέθηκε να πράξει το καλύτερο για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και των σχέσεων με την Ελλάδα, που χαρακτήρισε πολύτιμη φίλη και σύμμαχο.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τον ελληνικό λαό, που υποβάλλεται σε μεγάλες αλλά καθοριστικές θυσίες για να επιτύχει τις αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ευημερία», ανέφερε.

Ο κ. Πιρς πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις, αλλά είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ οι μεταρρυθμίσεις αυτές να επιτύχουν, με δεδομένη τη σημασία της Ελλάδας στην σταθερότητα της ευρύτερης ευρωζώνης.
Πέραν της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ο κ. Πιρς επισήμανε τον πολύ σημαντικό περιφερειακό ρόλο που έχει η χώρα.

«Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Είναι μία από τις παλαιότερες συμμάχους στο ΝΑΤΟ και έχει υποστηρίξει μία ποικιλία συμμαχικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Λιβύης και του Κοσόβου. Οι ισχυρές μας σχέσεις σε θέματα ασφάλειας αντανακλούν στην εξαιρετική μας συνεργασία στη ναυτική βάση υποστήριξης της Σούδας στην Κρήτη».

Ο κ. Πιρς μίλησε θερμά για την Ελλάδα, ως λίκνο της Δημοκρατίας και για τις στενές παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τις οποίες χαρακτήρισε «άριστες».

«Προσβλέπουμε να καλωσορίσουμε τον Πρωθυπουργό Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου», συμπλήρωσε.

Ο Ντέιβιντ Πίρς μίλησε εγκωμιαστικά και για την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, και υποσχέθηκε αν επικυρωθεί ο διορισμός του «να εργαστεί μαζί της και να επιδιώξει τις απόψεις της».

Για το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Πιρς είπε πως είναι πολύ δύσκολο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Πρέσβης Μάθιου Νίμιτς, να κατορθώσει να επιτύχει πρόοδο.

«Ελπίζουμε πως μπορεί να βρεθεί μία λύση αμοιβαίως αποδεκτή στις δύο πλευρές, γιατί κι αυτό θα είναι καλό για την περιφερειακή σταθερότητα και την διεύρυνση των Ευρωατλαντικών θεσμών».

Keywords
Τυχαία Θέματα