Οι ομοσπονδίες και οι οικονομικοί τους έλεγχοι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής

18:12 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαφάνεια και αυστηρό έλεγχο στις χορηγίες προς τις ομοσπονδίες από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) απαιτεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία κατά την εξέταση της έκθεσης της Γενικού Ελεγκτού για το 2011 διαπιστώνει μεν πρόοδο στους ελέγχους και τη διαχείριση από τον ΚΟΑ, ωστόσο διαπιστώνει ότι το πρόβλημα με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος από τις ομοσπονδίες συντηρείται από το σύστημα που εμποδίζει τις όποιες προσπάθειες διαφάνειας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΑ

Πάμπος Στυλιανού ανέφερε ότι οι ελπίδες του ότι ο αθλητισμός θα μείνει εκτός προεκλογικών αντιπαραθέσεων αποδείχτηκαν φρούδες και επιχειρείται να σκιαγραφηθεί μια ζοφερή εικόνα για τον κυπριακό αθλητισμό τη χρονιά μάλιστα που έχει να επιδείξει επιτυχίες όπως το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία είπε ότι η Επιτροπή τονίζει την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ελέγχου των ομοσπονδιών από τον ΚΟΑ, ώστε να βεβαιώνεται ότι οι κρατικές χορηγίες χρησιμοποιούνται για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται.

Αναφέροντας ότι ο ΚΟΑ σε ποσοστό 94% καλύπτει τον Προϋπολογισμό του από κρατική χορηγία η οποία για το 2011 ήταν 35 εκατομμύρια ευρώ, διατύπωσε τη θέση ότι «το οικονομικό καρκίνωμα του ΚΟΑ είναι ο έλεγχος των Ομοσπονδιών και οι αδυναμίες του εσωτερικού ελέγχου που διενεργείται», είπε ότι «υπάρχουν ομοσπονδίες που δεν έχουν υποβάλει οικονομικές καταστάσεις για χρόνια ολόκληρα».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι παρατηρείται ότι συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές αδικαιολόγητα ψηλός αριθμός ατόμων σε σχέση με τους αθλητές που αγωνίζονται» και ανέφερε ότι «υπάρχουν ομοσπονδίες που αποτελούνται από σωματεία και οι διοικήσεις αυτών των σωματείων και της ομοσπονδίας είναι ο συγγενικός περίγυρος αυτών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της ομοσπονδίας, για δήθεν προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους και του αθλητικού πνεύματος».

«Εισήγηση μας είναι να ετοιμαστεί ένα πρότυπο καταστατικό το οποίο να υιοθετηθεί από όλες τις ομοσπονδίες ώστε να τεθούν σε ομοιόμορφη βάση με τακτικό εσωτερικό έλεγχο ώστε να κλείσει αυτή χαίνουσα πληγή που για τον ΚΟΑ αιμορραγεί συνεχώς», είπε ο κ. Γεωργίου

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τον ΚΟΑ να επισυνάψει στη Βουλή κατάλογο με τις 64 Ομοσπονδίες στις οποίες δίνεται χορηγία, να αποσταλεί κατάλογος με τα σωματεία που αποτελούν την κάθε ομοσπονδία χωριστά, να αποσταλούν τα ονόματα των διοικήσεων αυτών των σωματείων και των ομοσπονδιών για να διαφανεί στο τέλος, όπως είπε, ότι οι διοικήσεις των ομοσπονδιών είναι τα ίδια πρόσωπα ή και συγγενικά των σωματείων που τις αποτελούν.

Αφού ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια είπε ότι το πρόβλημα με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που τις αποτελούν δεν είναι πρόβλημα των τελευταίων χρόνων αλλά συντηρείται από το σύστημα. Κατέληξε λέγοντας πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα συνεχίσει να παρακολουθεί ώστε αυτή η χαίνουσα πληγή να κλείσει προς όφ

Keywords
Τυχαία Θέματα