Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας στο επίκεντρο του AGRIFISH

16:58 25/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) αποτελεί το βασικό οικονομικό εργαλείο για την επίτευξη των σκοπών και στόχων της νέας αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ αλλά και της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, τόνισε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Ο κ. Αλετράρης, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, σημείωσε την ανάγκη όπως το ΕΤΘΑ είναι απλό, αποτελεσματικό και

αποδοτικό.

Η πρόταση για το ΕΤΘΑ ήταν στο επίκεντρο του Συμβουλίου, το οποίο σημείωσε ότι η εξέταση της πρότασης έχει προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μερικής γενικής προσέγγισης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας του επόμενου μήνα.

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη τα χρονοδιαγράμματα και την έγκριση τόσο της πρότασης για το ΕΤΘΑ, όσο και των εφαρμοστικών πράξεων εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί.

«Είμαστε πολύ κοντά στη έναρξη της νέας περιόδου για το δημοσιονομικό πλαίσιο και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν τον προγραμματισμό τους για τα έτη 2014-2020. Είναι επομένως άμεση ανάγκη να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να διευκολυνθεί η άμεση εφαρμογή του ΕΤΘΑ όταν τεθεί σε εφαρμογή το Ταμείο το 2014», υπογράμμισε ο κ. Αλετράρης.

Στις δηλώσεις της στη συνέντευξη Τύπου, η Επίτροπος για την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη χαρακτήρισε τη συζήτηση που προηγήθηκε πολύ παραγωγική, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με την προεδρία και τα κράτη μέλη ούτως ώστε να βρεθεί μια αποδεκτή λύση για όλους.

Η Κομισιόν, είπε, θέλει να δώσει την απαραίτητη ευελιξία στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τη δική τους χρηματοδότηση, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης που διανύει η Ευρώπη.

Για αυτό το λόγο, σημείωσε η κ. Δαμανάκη, πρέπει να γίνει ορθή χρήση των χρημάτων για να μην τεθεί η μεταρρύθμιση σε κίνδυνο.

«Πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των χρημάτων», είπε η Επίτροπος.

Παράλληλα, είπε ότι για την Κομισιόν η υλοποίηση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση της ΚΑλΠ έχει την πρώτη προτεραιότητα.

Κλείνοντας, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση της υπεραλίευσης και να οδηγηθούμε σε ένα βιώσιμο κλάδο.

Στο Συμβούλιο, οι Υπουργοί ζήτησαν την ευθυγράμμιση της πρότασης του ΕΤΘΑ με τη συμφωνία γενικής προσέγγισης για την ΚΑλΠ του περασμένου Ιουνίου. Ζήτησαν επίσης την ενσωμάτωση στις δράσεις του ΕΤΘΑ, περισσότερων μέτρων για το στόλο, όπως η προσωρινή και μόνιμη απόσυρση σκαφών και επενδύσεις επί των σκαφών, τα οποία θα προαγάγουν την ασφάλεια των αλιέων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων, οι Υπουργοί ζήτησαν περαιτέρω ευελιξία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πόροι θα χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τους κανόνες της ΚΑΛΠ.

Επίσης, ζήτησα

Keywords
Τυχαία Θέματα