Οι προκλήσεις/προτεραιότητες του Αναστασιάδη κατά την Guardian που απορρίπτει τα περί ξεπλύματος

12:30 26/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ξανακτίσιμο της εμπιστοσύνης με τη διεθνή κοινότητα επισημαίνει ως το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης «για να βάλει το νησί στο δρόμο της σταθερότητας» άρθρο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Γκάρντιαν στην Αθήνα,

που κάλυψε τις προεδρικές εκλογές.

Η Έλενα Σμιθ, που σημειώνει ότι η Κύπρος θεωρείται το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην ευρωζώνη, γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης ποθούσε τη δουλειά του Προέδρου επί περισσότερο διάστημα και με μεγαλύτερο ζήλο από οποιονδήποτε άλλο «στο βυζαντινό κόσμο που συνιστά η κυπριακή πολιτική σκηνή». Μετά τη νίκη του ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, έρχεται στο μυαλό το ρητό «πρόσεχε τι εύχεσαι», καθώς ο 66χρονος μανιώδης καπνιστής δικηγόρος θα αντικαταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά στο ρόλο του κατόχου της πιο αζήλευτης θέσης όταν αναλάβει τα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα.

Το άρθρο περιγράφει την Κύπρο ως χώρα σε οικονομική ελεύθερη πτώση, που παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας παγιδευμένη στην ύφεση, με 50.000 ανέργους και σε απόγνωση. «Η πρόκληση είναι η μεγαλύτερη από τότε που οι Ελληνοκύπριοι υποχρεώθηκαν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους και τον τρόπο ζωής τους μετά την ‘επιδρομή’ του τουρκικού στρατού το 1974. Τα αποκαλυπτικά σημάδια της στέρησης και της κατάπτωσης – τα οργισμένα γκράφιτι, τα συσσίτια και τα άδεια καταστήματα – είναι ορατά από όλους», αναφέρει το άρθρο.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του νέου Προέδρου, η εφημερίδα γράφει ότι διακηρυγμένη πρώτη προτεραιότητα θα είναι ακριβώς η ανάκτηση της αξιοπιστίας «που χάθηκε λόγω των υπεκφυγών και της κωλυσιεργίας του Δημήτρη Χριστόφια». Δεύτερος στόχος του Νίκου Αναστασιάδη θα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του προγράμματος διάσωσης που εκκρεμεί από τον Ιούνιο.

«Θα είναι μια κούρσα ενάντια στο χρόνο. Η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και έχει χρήματα που επαρκούν έως τον Απρίλιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Γίνεται λόγος για επανάληψη του ελληνικού σεναρίου, καθώς έρχονται αποπληρωμές χρέους. Σημειώνεται ότι τα χρήματα, 200 εκατομμύρια ευρώ, που καταβλήθηκαν από εταιρείες ενέργειας που πραγματοποίησαν διερευνητικές γεωτρήσεις για αποθέματα αερίου και πετρελαίου έχουν βοηθήσει την οικονομία, αλλά όχι για πολύ. «Για να αποτραπεί η χρεοκοπία θα πρέπει να βρεθεί μια πραγματική σανίδα σωτηρίας. Αν, όπως αναμένεται, κινείται στα επίπεδα των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με την ετήσια οικονομική παραγωγή του νησιού, τότε είναι πιθανό να συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς όρους», σχολιάζει η εφημερίδα αναφερόμενη στο επικείμενο πακέτο διάσωσης.

Στη συνέχεια αναφέρεται πως είναι κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία ότι η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για τα δεινά της Κύπρου, με αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι αν η Λευκωσία δεν στήριζε την Αθήνα «στο όνομα της αλληλεγγύης» όταν αναδιάρθρωνε το χρέος της, τότε δε θα δημιουργούνταν τα υπέρογκα χρέη των κυπριακών τραπεζών.

Το δημοσίευμα στέκεται και απορρίπτει τις κατηγορίες, κυρίως από τη Γερμανία, για ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος στην Κύπρο, κατηγορίες που περιγράφονται ως ενδεικτικές της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Κύπρου και εταίρων. «Τέτοιες κατηγορίες όμως είναι υπερβολικές. Ακριβώς επειδή ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι η μηχανή που κινεί την κυπριακή οικονομία, η Λευκωσία έχει για την ακρίβεια καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να πατάξει το ξέπλυμα χρήματος μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη το 2008», σχολιάζει το άρθρο, αποδίδοντας τις γερμανικές κατηγορίες σε εσωτερικές προεκλογικές έριδες και στην επιθυμία να ικανοποιηθούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι με την άσκηση πίεσης στη Ρωσία ώστε να συνεισφέρει στην κυπριακή διάσωση.

Ολοκληρώνοντας η συντάκτρια του Γκάρντιαν γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει την εντολή και την πυγμή να εφαρμόσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές. Σχολιάζεται ότι όπως το 2004 πήγε ενάντια στο ρεύμα υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν και διακυβεύοντας την πολιτική του καριέρα, έτσι και τώρα πρέπει να αντιπαρατεθεί απέναντι σε όσους εναντιώνονται στη λιτότητα. «Είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος δε θα γίνει το επόμενο σημείο ανάφλεξης στην ευρωζώνη. Βάζοντας το νησί της Αφροδίτης στο δρόμο προς την ομαλότητα, θα εξασφαλίσει μια θέση στην ιστορία μεγαλύτερη από αυτή που θα ποθούσαν οι περισσότεροι ηγέτες», καταλήγει το άρθρο της Έλενα Σμιθ της εφημερίδας Γκάρντιαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα