Οι θέσεις του Γάλλου Προέδρου ενόψει της Συνόδου Κορυφής

18:38 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Όσο πιο νωρίτερα επιλυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουν οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη, τονίζει σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Le Monde», αλλά και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, ο κ. Ολάντ αναπτύσσει τις γαλλικές θέσεις ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Γάλλος Πρόεδρος μιλά για την οικονομική κρίση και το ευρώ, τις προτεραιότητες της Γαλλίας στην Ευρώπη και το όραμά του για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Ολάντ επιμένει για άλλη μια φορά στην ανάγκη να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και πιστεύει ότι εάν δεν δοθεί ανάσα στην ευρωπαϊκή οικονομία, τα μέτρα λιτότητας δεν θα είναι αποτελεσματικά. Για την ανάπτυξη, χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και συντονισμός των οικονομικών πολιτικών. «Δεν μπορούμε να τιμωρούμε επ’ αόριστον τις χώρες που έχουν κάνει σημαντικές θυσίες. Σήμερα, ύφεση και ελλείμματα μας απειλούν εξ ίσου», αναφέρει.

Προτείνει δύο τρόπους για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Κατ’ αρχάς, να υπάρχει εμπιστοσύνη, όπως είπε, προσθέτοντας ότι όσο γρηγορότερα λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και άλλων χωρών τόσο γρηγορότερα θα επιστρέψουν οι επενδύσεις στην ευρωζώνη. Δεύτερον, να εφαρμοστεί με συνοχή μια ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Εδώ αναφέρεται στο σύμφωνο για την ανάπτυξη (120 δις ευρώ) το οποίο ζητά να διατεθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο κ. Ολάντ θεωρεί πως η νομισματική ένωση έχει ανάγκη από μια πολιτική διάσταση. Είναι υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Eurogroup και της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων του προέδρου του. Υποστηρίζει επίσης την καθιέρωση μηνιαίας Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις και τα θέματα που προκύπτουν και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των πολιτικών. «Οι αγορές δουλεύουν κάθε μέρα, οι επιχειρήσεις το ίδιο. Δεν μπορεί η Ευρώπη να καθυστερεί», τόνισε. Ο Ολάντ σημειώνει πως αυτό δεν έχει σκοπό να αποκλείσει άλλες χώρες, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν εάν το επιθυμούν. Ωστόσο, αυτές που δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο ευρώ «γιατί θα πρέπει να μας λένε πώς να διαχειριστούμε την ευρωζώνη;» αναρωτιέται.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν φαίνεται αρνητικός στη δημιουργία μιας βουλής για την ευρωζώνη, λέγοντας ότι η ίδια μπορεί να αποφασίσει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που την αφορούν. Λέει επίσης ότι ακόμα και αν περισσότερη ενσωμάτωση στην Ευρώπη απαιτεί αλλαγή των Συνθηκών, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να μας τρομάζει. Το περιεχόμενο θα καθορίσει το πλαίσιο δράσης, αναφέρει και προσθέτει ότι συχνά γίνεται επίκληση στην αλλαγή των Συνθηκών για να αποφεύγεται η λήψη αποφάσεων, χωρίς να υπονοεί κάποιον συγκεκριμένα, διευκρινίζει.

Η Γαλλία σήμερα υποστηρίζει την «αλληλέγγυα ένωση»: κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα αλληλεγγύης, η Ένωση, δηλαδή οι κοινοί

Keywords
Τυχαία Θέματα