Οικολόγοι: Η επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ οδηγεί προς πολυμερή διάσκεψη και επιδιαιτησία

13:36 8/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών και τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης, ο Μπαν Γκι Μουν αναφέρει σε επιστολή του προς τους κυρίους Χριστόφια και Έρογλου ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη φράση ότι ”πρόκειται για το τέλος του παιχνιδιού”.

Η ύπαρξη επιστολής εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου γι’ αυτό και ως Κίνημα Οικολόγων

αναμένουμε την άμεση σύγκληση και ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν για την προσεχή συνάντηση στην Νέα Υόρκη. Είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκεται η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, η οποία αποτελεί συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία, και κλείσιμο του Κυπριακού πριν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο κ. Μπαν Κι Μουν δεν θεωρεί την συνάντηση στο Greentree ως τελευταία ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να συνεχίζονται επί μακρόν οι διαπραγματεύσεις.

Για τους Τούρκους και τους συμμάχους τους καθώς και κάποιους στα Ηνωμένα έθνη το Κυπριακό μπορεί να τακτοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να διευκολυνθεί για άλλη μια φορά η Τουρκία. Μέχρι τότε- όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών πρόσφατα- υπάρχει αρκετός χρόνος για να πραγματοποιηθεί η «διεθνής διάσκεψη», να εφαρμοστεί η επιδιαιτησία και να οδηγηθούμε σε νέα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Η κυπριακή ηγεσία καλείται επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των κρισίμων και επικίνδυνων εξελίξεων.

Κατά την άποψη μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ζητήσει αναβολή της συνάντησης στο Greentree και να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για αβλαβή ανατροπή των Τουρκικών σχεδιασμών και μεθοδεύσεων.

Το Κυπριακό πρέπει να επανατοποθετηθεί στη σωστή του βάση ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής, καταπάτησης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

Στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να αποφασισθούν οι κόκκινες γραμμές της Κυπριακής πλευράς πέραν των οποίων κανένας διαπραγματευτής να επιτρέπεται να υποχωρεί. Πρέπει επιτελούς να καθοριστεί μία στρατηγική εξάσκησης ουσιαστικής πίεσης προς την Τουρκία, αξιοποιώντας τα νέα στρατηγικά δεδομένα του εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα