Οικολόγοι: Καμία συζήτηση για μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας όσο υπάρχει κατοχή

16:33 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της μεταφοράς κυπριακού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας θα πρέπει να εξεταστεί μόνο μέσα στα πλαίσια μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, και αφού καθοριστεί με βάση τη διεθνή νομοθεσία η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας, και χωρίς να επηρεάζεται η κατασκευή του κυπριακού τερματικού, τονίζουν οι Οικολόγοι.

Σε ανακοίνωσή

του το Κίνημα σχολιάζει δηλώσεις του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Μάθιου Μπράιζα στην εφημερίδα Financial Times, με τις οποίες τάσσεται υπέρ της μεταφοράς ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μέγιστο κίνδυνο εξάρτησης της χώρας μας από τη Τουρκία, κάτι που θα εγκλώβιζε τη Κύπρο στις ορέξεις της Τουρκίας» και σημειώνουν ότι «με δεδομένη την συνεχιζόμενη κατοχή της χώρας μας από τη Τουρκία τέτοια θέματα δεν θα έπρεπε καν να συζητιούνται».

«Κανείς άλλος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει λόγο στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ» αναφέρουν οι Οικολόγοι και καλούν την Κυβέρνηση «να αντισταθεί σε τέτοιες πιέσεις και να διαφυλάξει τα δικαιώματα της χώρας μας».

Υπογραμμίζουν ότι «ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας, αλλά και η νέα γεωστρατηγική δυναμική που μπορεί να έχει η χώρα μας, δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και πρέπει να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα