Οικολόγοι: Οικονομία, ανεργία και κοινωνικές παροχές

13:05 12/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα τις οικονομίας με τις τελευταίες υποβαθμίσεις αλλά και την ανεργία να τραβά την ανηφόρα για ακόμα μια φορά μέσα στο 2011.

Συγκεκριμένα η ανεργία αυξήθηκε στο 7,8% του ενεργού πληθυσμού στην Κύπρο το Σεπτέμβριο, από 7,5% που ήταν τον μήνα Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Οκτωβρίου 2011, έφτασε τα 31,022 πρόσωπα σε σύγκριση με 30.108 τον προηγούμενο μήνα. Ένας αριθμός ρεκόρ για τα

κυπριακό δεδομένα που από ότι φαίνεται δεν θα σταματήσει εδώ λόγω της ατολμίας και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Επανειλημμένα ζητήσαμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι.

Υποστηρίζουμε- με βάση τα αποτελέσματα ερευνών των ιδίων των κυβερνητικών οργανισμών- ότι υπάρχουν δυνατότητες δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και στη χώρα μας.

Τέτοιες θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν στον τομέα της ενέργειας , της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης αποβλήτων, των δημόσιων μεταφορών, των μελετών, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τουριστικό τομέα, στον τομέα της αντιμετώπισης της ρύπανσης και σε πολλούς άλλους τομείς.

Οι προτάσεις αυτές αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για εκ βάθρων αλλαγές στις δομές και τους προσανατολισμούς της κυπριακής οικονομίας κάτι που είναι φανερό ότι δεν θέλει η παρούσα κυβέρνηση να πράξει.

Αντίθετα, προωθεί σειρά από φορολογικά μέτρα και μέτρα λιτότητας, τα οποία περιορίζουν το κοινωνικό κράτος και πλήττουν την ανάπτυξη.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δραστικές περικοπές στο επίδομα τέκνου και στην φοιτητική χορηγία. Η εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων ιδιαίτερα για τις δύο αυτές χορηγίες- που για τους Οικολόγους θεωρούνται αναπτυξιακού χαρακτήρα αφού προωθούν τη δημογραφική ανάπτυξη και την υποδομή γνώσης και επιστήμης- πλήττει το θεσμό της οικογένειας, δηλαδή τις βάσεις μιας υγιούς οικονομίας και είναι απολύτως άδικη.

Εμείς θεωρούμε πως κάθε μέτρο που αφορά την στήριξη της οικογένειας και της παιδείας, αποτελεί μέτρο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης. Η φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου αποτελούν – σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες – κίνητρο για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του πληθυσμού. Η ποσότητα και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας αποτελεί τη Λυδία λίθο της οικονομίας μας.

Πως είναι δυνατόν η ίδια η Κυβέρνηση που απέρριψε την πρόταση των Οικολόγων για αλλαγή των φορολογικών συντελεστών ώστε να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση των προσωπικών υπερ-εισοδημάτων (πέραν των 80000 ευρώ το χρόνο), να εισηγείται περιορισμό της φοιτητικής χορηγίας ή του επιδόματος τέκνου για οικογένειες που έχουν (μαζί οι δυο γονείς) εισόδημα μόλις πέραν των 30 000 ευρώ; Αν εφαρμοστούν οι προθέσεις της

Keywords
Τυχαία Θέματα