Χριστόφιας: Η Τ/Κ ηγεσία έχει υπαναχωρήσει

11:05 12/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού, δήλωσε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή υποβάλλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση προς τιμή των 70 χρόνων ζωής, δράσης και προσφοράς της ΠΣΕΠΕΟ,

στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως το μέγιστο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός λαός.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ότι παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για λύση του Κυπριακού. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο για αποτίναξη της κατοχής και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας».

Πρόσθεσε ότι «όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όσες απογοητεύσεις και αν συναντούμε, δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης, με την ιδέα του οριστικού ξεπουλήματος της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «στις απευθείας διαπραγματεύσεις προσερχόμαστε εδώ και 3 χρόνια με καλή θέληση με εποικοδομητικές προτάσεις, με προσήλωση στη συμφωνημένη διαδικασία και στη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων».

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «η βάση των διαπραγματεύσεων είναι ταυτόχρονα η λύση την οποία επιδιώκει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα».

«Παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει υπαναχωρήσει από συγκλίσεις οι οποίες έχουν επιτευχθεί σε κρίσιμα κεφάλαια του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή υποβάλει θέσεις και προτάσεις οι οποίες εκφεύγουν της συμφωνημένης βάσης».

«Μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε, λέγοντας ότι «η σημερινή τουρκική ηγεσία συμπεριφέρεται με επιθετικότητα και προκλητικότητα, ενώ με δηλώσεις της αναιρεί τη βάση λύσης και ακυρώνει κάθε προσπάθεια για πρόοδο».

Τόνισε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών».

Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι «δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να συναινέσουμε είτε σε αλλαγή της διαδικασίας με εισαγωγή επιδιαιτησίας και τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων, είτε σε παραβίαση αρχών που θα καθιστούν την επιτευχθείσα λύση θνησιγενή και αδιέξοδη», σημειώνοντας ότι «αν παρά τις προσπάθειες μας, δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση τότε θα πρέπει ο ΟΗΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα να δαχτυλοδείξουν τον υπαίτιο και αυτός να αναλάβει την ευθύνη».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ό

Keywords
Τυχαία Θέματα