Οικονομία και ΓΕΣΥ στο επίκεντρο συνάντησης ΓΓ ΑΚΕΛ με ΓΓ ΠΑΣΥΔΥ

14:12 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και γενικότερα για την οικονομία της Κύπρου, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ, αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον ΓΓ Αντρο Κυπριανού και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥΔΥ, υπό τον ΓΓ Γλαύκο Χατζηπέτρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε εποικοδομητική κατά την οποία, όπως είπε, ακούσαμε με πάρα πολύ προσοχή τις σκέψεις της ΠΑΣΥΔΥ ιδιαίτερα για

το θέμα του ΓΕΣΥ. Ανέφερε πως θα διαβιβάσει τους προβληματισμούς της ΠΑΣΥΔΥ στο θέμα του ΓΕΣΥ στα αρμόδια γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ώστε να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό της θέσης του κόμματος για το ΓΕΣΥ.

Γενικότερα για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως δέχεται επιδράσεις από την κατάσταση που υπάρχει γενικότερα σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία. «Διέρχεται λοιπόν (η κυπριακή οικονομία) μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και είναι σημαντικό κατά την άποψη μας να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία θα βοηθούν όχι μόνο την κυπριακή αλλά όλες τις εθνικές οικονομίες, να κινηθούν, διότι αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνω, υπάρχει σε σειρά από χώρες της ΕΕ μια παρατεταμένη περίοδος ύφεσης ενώ άλλες είναι σε κρίση», είπε.

Ο Αντρος Κυπριανού σημείωσε ότι χρειάζεται να διαφοροποιηθούν οι πολιτικές που ακολουθούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χρειάζεται και εδώ στην Κύπρο «να κατανοήσουν οι θιασώτες αυτών των πολιτικών ότι δεν οδηγούμαστε πουθενά με τις προσεγγίσεις της μονόπλευρης λιτότητας».

«Η δική μας η απαίτηση λοιπόν είναι να υπάρξει επιτέλους μια διαφορετική προσέγγιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσέγγιση που πρέπει να μεταφερθεί και εδώ στην Κύπρο», είπε.

Οσον αφορά τη λήψη μέτρων, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή είναι απαραίτητη για να ικανοποιήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, όμως, όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα, και όταν και εφόσον η Κυβέρνηση θα προωθήσει τις προτάσεις στη Βουλή θα υπάρξει ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

«Είναι λανθασμένη η προσέγγιση πως οι συνέπειες της κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στρεφόμενοι μονόπλευρα στους εργαζόμενους του τόπου, όποιοι και αν είναι αυτοί οι εργαζόμενοι. Υπάρχει ο συσσωρευμένος πλούτος στον τόπο μας, υπάρχουν και μέσα στις σημερινές συνθήκες τα κέρδη και θα πρέπει να έχουν και τη δική τους συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια. Την ίδια στιγμή επιμένουμε ότι διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο να μην προκαλείται με του ψύλλου πήδημα κοινωνική αναταραχή στο νησί μας, θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Δηλαδή για ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους θα πρέπει να προηγείται ο κοινωνικός διάλογος και να επιδιώκεται η λήψη αποφάσεων με όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση», είπε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, στις δηλώσεις του είπε πως συζητήθηκαν θέματα που

Keywords
Τυχαία Θέματα