ΟΚ από Κομισιόν και ΔΝΤ στο ισπανικό αίτημα για χαλάρωση της λιτότητας

20:01 26/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αδύναμη οικονομία της Ισπανίας σημαίνει ότι είναι πιθανόν η Μαδρίτη να χρειαστεί ακόμη ένα χρόνο και να μειώσει το έλλειμμά της στα επίπεδα που θέτει η ΕΕ το 2016, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Ισπανία υποφέρει από διττή οικονομική και δημοσιονομική κρίση και προσπαθεί να ισοζυγίσει την ανάγκη που έχει για εμπιστοσύνη των επενδυτών με ένα πιο ανθρώπινο ρυθμό μείωσης του χρέους σε μια

στιγμή που περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ανθρώπους είναι άνεργοι.

«Η αναβολή της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος στο 2016 συνάδει με την υφιστάμενη τεχνική ανάλυση», ανέφερε η Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί τις μειώσεις ελλείμματος και χρέους των κρατών μελών της ΕΕ και έχει την εξουσία να τιμωρεί αυτούς που δεν συμμορφώνονται.

Η Κομισιόν θα λάβει επίσημη απόφαση ως προς το κατά πόσο να δώσει στην Ισπανία περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της στις 29 Μαΐου, αλλά αυτή η απόφαση πρέπει να τύχει της έγκρισης των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Η Ισπανία δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο που είχε για το έλλειμμα το 2012, καταγράφοντας έλλειμμα της τάξης του 10,6% σε σύγκριση με το στόχο του 6,3%, κάτι που οφείλεται κυρίως στην μεμονωμένη μεγάλη δαπάνη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η πραγματική πρόκληση για την Ισπανία θα είναι η μείωση του ελλείμματός της από 7,1% το 2012 σε 3% το 2016 σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η Κομισιόν προειδοποίησε ότι ακόμη και αν της δοθεί περισσότερος χρόνος η Μαδρίτη αντιμετωπίζει «ένα φιλόδοξο δρόμο δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Η χώρα ταλαιπωρείται από ύφεση τα τελευταία χρόνια από τότε που έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων που εκτόξευσε την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα