Ολοκληρώνεται το πρότυπο συμβόλαιο για τον β΄ γύρο αδειοδοτήσεων

18:27 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ολοκλήρωση του λεγόμενου «πρότυπου συμβολαίου» για το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει αυτή τη βδομάδα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με αρμόδιους Υπουργούς και τεχνοκράτες.

Σήμερα τα επτά μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τη διυπουργική επιτροπή ενώ χθες είδαν τεχνοκράτες του Υπουργείου Εμπορίου και της Νομικής Υπηρεσίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σε δηλώσεις στο περιθώριο πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης στο ΚΥΠΕ, είπε αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν

και την ερχόμενη Πέμπτη η επιτροπή θα συναντηθεί εκ νέου με τη διυπουργική επιτροπή.

«Κύριο αντικείμενο αυτής της βδομάδας είναι πώς ολοκληρώνεται το πρότυπο συμβόλαιο, είναι γνωστό ότι μαζί με τα έγγραφα για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, τα οποία θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μετάφραση, θα δημοσιεύσουμε και το πρότυπο συμβόλαιο», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Εξήγησε ότι με βάση τα νέα δεδομένα, το συμβόλαιο θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις, «γιατί σήμερα έχουμε απτά αποτελέσματα μπροστά μας και γι’ αυτό είπαμε ότι είναι ο κατάλληλος καιρός για να βγούμε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα η συζήτηση για αυτό το διαγωνισμό – που θα γίνει με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία- να στηριχθεί πάνω στα νέα δεδομένα που είναι ότι έχουμε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε ένα από τα οικόπεδα της ΑΟΖ μας».

Ο Υπουργός είπε ότι με τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων έγινε συζήτηση και ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων και για την ανάγκη να γίνει κρατική εταιρεία γκαζιού ή πετρελαιοειδών καθώς και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές.

«Αντιλαμβάνεστε σε αυτά τα ζητήματα είμαστε στο αρχικό στάδιο, είναι γνωστό ότι η επιτροπή έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο, ένα οδικό χάρτη και με βάση αυτό τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε στη συζήτηση όλων αυτών των θεμάτων», δήλωσε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε τυχόν ενδιαφέρον από πλευράς εταιρειών για αγορά δεδομένων αλλά και για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, απάντησε ότι «ένα είναι να αγοράσει μια εταιρεία τα δεδομένα όπως τα αγόρασαν πολλές εταιρείες και άλλο είναι κατά πόσο αυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

«Αυτή τη στιγμή μπροστά μας η συζήτηση είναι κυρίως με τη NOBLE σε ό,τι αφορά πρακτικά αποτελέσματα και η συζήτηση τις επόμενες βδομάδες είναι πώς προχωρούμε στην αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων, και για τις ανάγκες της Κύπρου αλλά πολύ περισσότερο πώς σχεδιάζουμε για την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των σημαντικών κοιτασμάτων», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα