Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες – Ραντεβού τον Ιανουάριο

10:05 1/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα) οι διήμερες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο συγκρότημα Greentree, στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτης Ντερβί Ερογλου να δίνουν νέο ραντεβού στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, στο ίδιο μέρος.

Στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και με συναντήσεις των δύο ηγετών και των συνεργατών τους, αλλά και

περισσότερες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και διπλωματία του «πέρα – δώθε» (shuttle diplomacy).

Ο Μπαν Γκι μουν θα βρεθεί ξανά μαζί τους σήμερα στις 10 το πρωί, στην έδρα του ΟΗΕ, όπου θα μπουν οι τελευταίες πινελιές (αν χρειαστεί) της συμφωνημένης δήλωσης για τα αποτελέσματά τους και τα επόμενα βήματα, την οποία θα διαβάσει ο γενικός γραμματέας μισή ώρα αργότερα, πλαισιωμένος από τους δύο ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο του από τη συνάντηση, γύρω στις 9 το βράδυ, απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.
Ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε ότι οι συνομιλίες δεν απέδωσαν κάποια νέα σύγκλιση, καθώς ο κ. Ερογλου παρέμεινε αμετακίνητος και στα τέσσερα θέματα ουσίας που συζητήθηκαν. Στη διακυβέρνηση επέμεινε στην υπαναχώρηση που έκανε στο θέμα της διασταυρωμένης ψήφου, στο περιουσιακό επέμεινε στα γνωστά του κριτήρια, στο εδαφικό παρέμεινε με κλειστά τα χαρτιά και στους έποικους (ιθαγένεια) έμεινε αμετακίνητος.

Στη σημερινή του δήλωση, ο γενικός γραμματέας θα χαιρετίζει το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, θα ευχαριστεί τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν και θα τους καλεί να συνεχίσουν την προσπάθεια για επίτευξη συγκλίσεων και να βρεθούν εκ νέου μαζί του τον Ιανουάριο.

Όπως μας ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας κι οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έγιναν στο Greentree ήταν αρκετά υποβοηθητικές, παρότι δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συγκλίσεις. Την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι με ένα συνδυασμό απευθείας και εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και διπλωματίας του «πέρα – δώθε» όχι μόνο αξιωματούχων του ΟΗΕ και της ομάδας εμπειρογνωμόνων του διεθνούς οργανισμού, αλλά και διεθνών πρωταγωνιστών όπως η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα μόνιμα μέλη του Σ.Α., μπορεί να σημειωθεί πραγματική πρόοδος.

Ελληνοκυπριακή πηγή υποστήριξε ότι το προσχέδιο της δήλωσης του γενικού γραμματέα περιγράφει την κατάσταση «καλύτερη απ’ ότι είναι». Σε σχέση με τις συνομιλίες που διεξήχθησαν, ανέφερε ότι το να μην επιτευχθεί σύγκλιση ήταν αναμενόμενο, μετά τη στάση που τήρησε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις εντατικές συνομιλίες του τελευταίου διμήνου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ

Η τελευταία μέρα της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε με χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ και των διαπραγματευτικών ομάδων, που κάλυψαν εκ νέου τα ίδια τέσσερα κεφάλαια. Στις 3 το απόγευμα προσήλθε στο Greentree o γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και συναντήθηκε αρχικά με τον Π

Keywords
Τυχαία Θέματα