Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ

15:06 12/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Νίκο Αναστασιάδη στο Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 12 Ιανουαρίου 2012 μετά από πρόσκληση της Ισραηλινής κυβέρνησης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με την συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρεζ. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ανάφερε ότι η γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου

θα πρέπει να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά και σε πολιτικό επίπεδο. Χαρακτήρισε δε, την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη ως ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά την επίσκεψη του, ο κ. Αναστασιάδης έτυχε θερμής υποδοχής από την Ισραηλινή ηγεσία, η οποία εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε η κυβέρνηση Κληρίδη στην δημιουργία και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την δημιουργία Κυπριακής πρεσβείας στο Ισραήλ και με την πρώτη ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους Ισραηλινούς επισήμους ότι η συνεργασία ΚύπρουΙσραήλ δεν είναι συγκυριακού, αλλά διαχρονικού και στρατηγικού χαρακτήρα.
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την Ισραηλινή κυβέρνηση για το Κυπριακό και για την έλλειψη προόδου η οποία παρατηρείται λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η Ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ για την προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ ισραηλινών και Αράβων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για ειρήνευση, σταθερότητα και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών. Συμφώνησαν επίσης ότι επιβάλλεται η συνεργασία αναφορικά με την εξαγωγή και διοχέτευση του αερίου στην Ευρώπη, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια της Ε.Ε.
Κατά την διάρκεια των επαφών συζητήθηκε επίσης η προοπτική συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων όπως η τεχνολογία και η έρευνα, η γεωργία, το υδατικό και ο τουρισμός, αφού οι Ισραηλινοί αναζητούν ασφαλείς γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς.
Οι Ισραηλινοί επίσημοι σημείωσαν την επιρροή που ασκεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην Ευρώπη ως μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ε.Ε που είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ζήτησαν την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ανάπτυξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ούτως ώστε η Κύπρος να καταστεί γέφυρα για ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε με το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα