Ομιλία του Πρύτανη του Παν. Κύπρου εξόργισε τον Χριστόφια

11:26 11/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δημόσια πρόσκληση για διάλογο με επίκεντρο την παγκόσμια κρίση απηύθυνε απόψε στην Πρυτανεία και την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μιλούσε κατά την διάρκεια τελετής αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Απαντώντας στην ομιλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη που προηγήθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο τέλος της δικής του ομιλίας, κάλεσε τον Πρύτανη, την Πρυτανεία στο σύνολό της αλλά και την Σύγκλητο, «να συζητήσουμε προκομμένα σε ένα επιστημονικό επίπεδο, τα ζητήματα της κρίσης , της παγκόσμιας κρίσης, η οποία έχει και βάθος και εύρος και δεν είναι τυχαία η κρίση και δεν έχει κτυπήσει μόνο την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος λέγοντας ότι δεν του αρέσει να είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε μία εκδήλωση και να «γίνονται διαλέξεις από καθέδρας και να ακούει τα εξ’ αμάξης».

Στην δική του ομιλία που προηγήθηκε, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε μεταξύ άλλων ότι «ο λαός μας και οι επόμενες γενιές αξίζουν κάτι καλύτερο, αξίζουν περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη λογοδοσία, είναι μια μεγάλη ευκαιρία μέσα από τη θλίψη και τα γεγονότα του καλοκαιριού, να στήσουμε κάτι εντελώς καινούργιο, πιο υγιές και πιο σύγχρονο».

Ανέφερε ότι «πρέπει να μετατρέψουμε αυτή τη δύσκολη εποχή σε μία δημοκρατική άνοιξη που μπορεί να καταλήξει στην ανοικοδόμηση του κράτους, να μετατρέψουμε την κρίση σε μια ευκαιρία αναμόρφωσης των πνευματικών θεσμών της δημοκρατίας».

Ο Πρύτανης ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος, «θα πρέπει να ξεπεράσει την οπτική γωνιά του μικρού και αδύναμου που κοιτάζει τον κόσμο με δέος και εσωστρέφεια , να ξεπεράσει το σύνδρομο του κυνηγημένου , να μετρήσει και πάλι τους φίλους της για να περάσει στα ευρωπαϊκά κέντρα σκέψης την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η κατοχή δεν τέλειωσε και το όραμα ενός λαού δεν δικαιώθηκε».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη «να συνταχτούμε πλήρως και χωρίς ταλαντεύσεις» με τους συμμάχους μας στην ΕΕ, να χαράξουμε νέα εθνική στρατηγική, τονίζοντας ότι στα κέντρα εξουσίας χρειάζονται επιστήμονες με γνώση και αντίληψη του πώς λειτουργεί και εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων μας, προσθέτοντας ότι «σε ώρες κρίσης οι πεφωτισμένοι ηγέτες επενδύουν στα πανεπιστήμιά τους και σε κρίσιμες ώρες που η ανεργία μαστίζει τους νέους σε επίπεδα πρωτόγνωρα, γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη ενίσχυσης των πανεπιστημίων».

Στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε ότι το έργο του πανεπιστημίου στο χώρο της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης θα αναβαθμιστεί περαιτέρω με την λειτουργία της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών που θα εδραιώσει την υφιστάμενη εκπαίδευση και θα ενδυναμώσει την έρευνα.

Είπε ακόμη ότι η μεγαλύτερη πρόκληση των μεταπτυχιακών αποφοίτων είναι η απορρόφησή τους στο κόσμο της εργασίας αφού παρακολουθούν με αγωνία της εξελίξεις στην Ευρώπη και τις προσπάθειες του κράτους γι

Keywords
Τυχαία Θέματα