Νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία κυκλοφόρησε στη ΓΣ του ΟΗΕ

10:22 11/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Η Σαουδική Αραβία κυκλοφόρησε χθες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης που υποστηρίζει το σχέδιο ειρήνευσης του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, περίπου μία εβδομάδα αφού μία παρόμοια απόφαση απορρίφθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το νέο σχέδιο απόφασης κυκλοφόρησε αφού δύο σύμβουλοι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Μπαν Κι-μουν προειδοποίησαν εκ νέου ότι οι επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης εναντίον αμάχων μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οπως και το προηγούμενο σχέδιο απόφασης και αυτό ”υποστηρίζει πλήρως” το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο μεταξύ άλλων καλεί τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να παραιτηθεί ώστε να τερματιστεί το κίνημα αμφισβήτησής του.

Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ασκήσει βέτο το προηγούμενο Σάββατο στο σχέδιο απόφασης όταν αυτό τέθηκε σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνοντας ότι είναι μονόπλευρο και ότι δεν καταδικάζει την αντιπολίτευση της Συρίας, μαζί με την κυβέρνηση, για τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 5.000 ανθρπώπων, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ.

Στη Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν 193 κράτη, δεν υπάρχει βέτο. Οι αποφάσεις της δεν έχουν νομική ισχύ, όπως αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά στην περίπτωση που περάσει το σχέδιο απόφασης θα αυξήσει την πίεση στον Ασαντ.

Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Συρίας τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με διπλωμάτες, δεν αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία τότε το σχέδιο απόφασης. Ισως υπάρξει ψηφοφορία αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα