Ομήρου: Η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα

10:58 23/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ».

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

Μιχαήλ Νικολάου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πρέπει «να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου».

Αναφέρθηκε ακόμα στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και τόνισε ότι «όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο, αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία δε, εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση. Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα».

Θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου θα πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και να γίνει διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε παράλληλα ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων», είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε ότι «εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1955, ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας. Για να ανοίξουμε διάπλατα τη λεωφόρο της εθνικής δικαίωσης. Για να ατενίσουμε την ιστορία, το έθνος, τους αγώνες και τους αγωνιστές με το κεφάλι ψηλά».

Η βαριά μας κληρονομιά μάς υπαγορεύει «να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου εξακολουθούν, υιοθετώντας κυνικά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, να ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης», είπε ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα