Ομήρου: Μοναδικός στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η μέσω συνομιλιών νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων

13:19 15/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το χθεσινό ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του Υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα , σε πλήρη συγχορδία με την υποχείρια τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης, δήλωσε από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Η απροσχημάτιστη ναρκοθέτηση της προσπάθειας διαμόρφωσης σαφούς κοινής διαπραγματευτικής βάσης, αποδεικνύει είπε ο κ Ομήρου, ότι μοναδικός

στόχος της τουρκικής πλευράς είναι μέσω συνομιλιών να επιτύχει την νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει, συνέχισε ο κ Ομήρου, ότι χωρίς σαφή διαπραγματευτική βάση που να διασφαλίζει αδιαπραγμάτευτα , την μία μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, την μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα και την μία και μόνη ιθαγένεια καθώς και την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την παρθενογένεση και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, η έναρξη συνομιλιών είναι αδιανόητη.

Σύμφωνα με τον κ Ομήρου, αναφορές σε εσωτερική ιθαγένεια, εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία, προέλευση της κυριαρχίας από τις κοινότητες και όχι τον λαό, παραπομπή του «κατάλοιπου εξουσίας» στις περιφέρειες και όχι στην κεντρική κυβέρνηση είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν είναι νοητό να περιληφθούν σε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Καταγγέλλουμε πρόσθεσε ο κ Ομήρου, το νέο ολίσθημα του « εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος» Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συνάντησε χθες τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην παράνομη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία. Ο κ. Ντάουνερ έχει πλέον υπερβεί, σημείωσε ο κ Ομήρου, κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς.

Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση του και τόνισε πως επείγει η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπό το φως των νέων δεδομένων.

Η επείγουσα χάραξη νέας στρατηγικής, στηριγμένης στον αντικατοχικό χαρακτήρα του κυπριακού , είναι πλέον αδήριτη και επιτακτική αναγκαιότητα .

Πρόσθεσε ωστόσο, πως επείγει επίσης η καταγγελία της τουρκικής στάσης για την ναρκοθέτηση διαμόρφωσης κοινής διαπραγματευτικής βάσης προς τον ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας και την ΕΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε ο κ Ομήρου, επιβάλλεται η ανάληψη διαφωτιστικής εκστρατείας κυβέρνησης και Εθνικού Συμβουλίου.

Για τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών

Αύριο η Τουρκία θα υπογράψει στις Βρυξέλλες την συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με την Ε.Ε και οι πληροφορίες φέρουν την Τουρκία να έχει την πρόθεση να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε στην Πάφο ο κ. Ομήρου.

Μια τέτοια ενέργεια συνέχισε, θα αποτελεί αφόρητη πρόκληση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση, να προειδοποιήσει ότι μια τέτοια τυχόν ενέργεια της Τουρκίας πέραν του ότι θα αποτελεί ύβρη προς την Ε.Ε. , θα οδηγήσει σε οριστικό βέτο της Κύπρου επί όλων των κεφαλαίων του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα