Ομήρου: Πρώτος στόχος ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής

16:22 8/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πρώτος στόχος του ΚΣ ΕΔΕΚ και ύψιστη προτεραιότητα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού.

Σε αναφορά του στις πρόσφατες γενικές εκλογές

στην Ελλάδα, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι αυτές τελείωσαν, όμως ”τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δημιουργούν νέα πολιτικά δεδομένα” και εξέφρασε την ελπίδα σχηματισμού σταθερής Κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ”το φυσιολογικό και συνεχές στήριγμα του λαού μας στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για μια λύση δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη”.

Συνεπώς, δήλωσε, ”η διασφάλιση πολιτικής σταθερότητας αποτελεί προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική αυτή η συμπαράσταση του μητροπολιτικού ελληνισμού, αλλά αυτή η πολιτική σταθερότητα είναι και προϋπόθεση, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεφύγει από τη σημερινή δεινή οικονομική κρίση”.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε ”έντονη ανησυχία και απέχθεια για το γεγονός ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα λερώθηκαν από την είσοδο του ακραίου φιλο-ναζιστικού φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή των Ελλήνων”.

”Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι στην Ελλάδα της γερμανικής κατοχής, στην Ελλάδα της επταετούς χουντικής τυραννίας, είναι δυνατό ένα πολιτικό κόμμα, χουντικών απόψεων, ολοκληρωτικών αντιλήψεων και φιλο-ναζιστικών και φασιστικών θεωριών, να τυγχάνει λαϊκής εμπιστοσύνης και να μπαίνει στη Βουλή των Ελλήνων”, συνέχισε.

”Η οικονομική κρίση, που πλήττει σήμερα την Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, ”δεν αντιμετωπίζεται με καταφυγή στους αρνητές της Δημοκρατίας και στους νοσταλγούς ενός μαύρου παρελθόντος, αλλά με συσπειρώσεις και συλλογικές προσπάθειες προς προοδευτικές κατευθύνσεις, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανάπτυξης, στροφή προς την πραγματική οικονομία, για να μπορέσουν οι κοινωνίες να έχουν συνοχή, για να μπορέσουν οι πολίτες να έχουν συνθήκες ικανοποιητικής διαβίωσης, ικανοποιητικές συντάξεις και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες”.

”Αυτό το μήνυμα”, πρόσθεσε, ”πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να το λάβουν στις Βρυξέλλες, όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, ότι τα προβλήματα -και στην ευρωζώνη κα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ευρύτερα- δεν θα λυθούν με μονόπλευρα μέτρα λιτότητας αλλά με πολιτικές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία, για να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής”.

Διαφορετικά, είπε, ”λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα θα εντείνονται και θα ενισχύονται ακραίες πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις, που όχι μόνον δεν οδηγούν σε διέξοδο τις κοινωνίες αλλά θα οδηγούν συνεχώς σε απαξίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ, βεβαίως, η Δημοκρατία ουδέποτε υπήρξε το πρόβλημα, αλλά πάντα είναι η λύση των προβλημάτων”.

Σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφε

Keywords
Τυχαία Θέματα