Ομήρου: Σε μέγιστους κινδύνους οδηγείται η πορεία του Κυπριακού

19:21 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε απόψε πως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μέγιστους κινδύνους την πορεία του Κυπριακού, οι οποίοι αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποφασιστικά θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη πορεία.

Σε ομιλία του στη συγκέντρωση στελεχών του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Λεμεσού στον Πολιτιστικό Σύλλογο ”ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”, στην τουρκική συνοικία Λεμεσού, ο κ. Ομήρου

είπε πως ”οι εξελίξεις σηματοδοτούν το τέλος μιας διαδικασίας που άρχισε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, αλλοιώθηκε αργότερα με την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, αλλά εξακολουθούσε να προβλέπει ότι η πορεία προς τη λύση θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ αποκλείονταν ρητά, επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα”.

Οπως πρόσθεσε ”ήταν δε σαφές ότι όλα τα θέματα θα ετύγχαναν διαπραγμάτευσης μέχρι τέλους από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παρείχε απλώς τις καλές του υπηρεσίες”.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, συνέχισε, «παραπέμπει με την πρόσφατη επιστολή του σε πολυμερή ή σε διεθνή διάσκεψη που συνιστά εκτροπή από τη συμφωνηθείσα διαδικασία και οδηγεί είτε σε λύση τύπου Ανάν προς το χειρότερο, είτε σε διαπίστωση ότι το Κυπριακό δεν λύεται και άρα η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επιβάλει την αναγνώριση των τετελεσμένων και τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου”.

”Αυτοί που προωθούν την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης”, είπε, ”θα θεωρήσουν ότι τα κεφάλαια διακυβέρνησης /οικονομίας και ΕΕ είναι ήδη συμφωνημένα και απομένει προς συζήτηση το περιουσιακό. Τα υπόλοιπα, ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό και έποικοι θα πρέπει κατά την εισήγηση τους να συζητηθούν και να λυθούν στη διεθνή ή πολυμερή διάσκεψη”.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιδιαιτησία και χρονοδιάγραμμα, το οποίο, όπως είπε, έχουν ήδη καθορίσει σχετιζόμενο με την 1η Ιουλίου 2012, ημερομηνία ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα, είπε πως ”με τη συμπερίληψη σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του απαράδεκτου κοινού ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου 2008 περί συνεταιρισμού δύο πολιτικά ίσων συνιστώντων κρατών παρέχεται η δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να επιτύχει αυτό που μονίμως επιδιώκει από τη δεκαετία του 1960, να αμφισβητεί τη μοναδικότητα του κυπριακού κράτους, να προβάλλει την άποψη του δισυπόστατου και να προωθεί τη λογική του νέου συνεταιρισμού, που παραπέμπει σε παρθενογένεση”.

”Είναι προφανές ότι η ρητορική που αναπτύσσεται από τη Γραμματεία των Η.Ε. την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βρετανία σχετίζεται άμεσα με αυτή τη λογική της επιδίωξης της λύσης μέχρι την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Οι κίνδυνοι από την επιχειρούμενη εκτροπή είναι μέγιστοι. Η διεθνής ή πολυμερής διάσκεψη συνιστά συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία και συνδέεται με τη λογική του χρονοδιαγράμματος. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυπριακή πλευρά”, είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, «οφείλει να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, καθιστώντας σαφές προς το ΓΓ του ΟΗΕ στο Greentree ότι οι δ

Keywords
Τυχαία Θέματα