Οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών, καταλογίζει στην Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ

15:05 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών σε ό, τι αφορά τα τεκταινόμενα στην οικονομία καταλογίζει στην Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, με αφορμή την ανάκληση χθες του διορισμού του Υποδιοικητή της ΚΤ Σπύρου Σταυρινάκη ο οποίος διορίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου. Το ΑΚΕΛ επικρίνει

επίσης την Κυβέρνηση ότι με την παύση Σταυρινάκη επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού για τον Διοικητή , “το φάγωμα του οποίου έχει τροχοδρομηθεί”.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ‘Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι την ώρα που καυτηριάζονται χειρισμοί που έχουν οδηγήσει μεταξύ άλλων και σε «φάγωμα» ενός ανώτερου ανεξάρτητου αξιωματούχου, “θεωρούμε ότι οι αναφορές αυτές-περί προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών-αφορούν εκείνους που σήμερα λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις, σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, ενδεχομένως και όχι μόνο”.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία, είναι καλά να αναμένουμε το αποτέλεσμα χωρίς να προδικάζουμε, και αναφέρομαι στην ερευνητική επιτροπή στην οποία έχει ανατεθεί η εργασία της διερεύνησης όλων των κακώς εχόντων στις τράπεζες και στην οικονομία μας», σημείωσε.

Ο κ. Δαμιανού, σχολιάζοντας την παύση του κ. Σταυρινάκη είπε ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και τον τόπο, που όλοι θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην απάμβλυνσή τους, «η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη επιλέγει το δρόμο της εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων, προβαίνοντας σε εκκαθαριστικές ενέργειες στην Κεντρική Τράπεζα».

Διερωτήθηκε πότε η Κυβέρνηση ανακάλυψε ότι δεν υφίσταται έκτακτη ανάγκη για διορισμό Υποδιοικητή και γιατί δεν προέβη στην παύση του κ. Σταυρινάκη από τις πρώτες μέρες ανάληψης της εξουσίας, αλλά επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή.

«Δεν είναι οι ίδιοι που εξέφραζαν ανησυχία για τα μηνύματα που εκπέμπαμε προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όταν ως ΑΚΕΛ δικαιολογημένα, ασκούσαμε κριτική στον τέως Διοικητή;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, η πράξη των Κυβερνώντων «αποσκοπεί στον εκφοβισμό του Διοικητή, το φάγωμα του οποίου έχουν τροχοδρομήσει προ καιρού».

Παραίτηση Γ. Κωνσταντινίδη

—————

Ο κ. Δαμιανού στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ότι η παραίτηση του δικαστή Γιαννάκη Κωνσταντινίδη από την τριμελή επιτροπή δημιουργεί ερωτήματα και κάλεσε τους Κυβερνώντες να δώσουν πειστικές εξηγήσεις γιατί ο κ. Κωνσταντινίδης παραιτήθηκε προτού καν αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα.

«Την ώρα που όλοι μιλούμε για διαφάνεια, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή για το πρόσωπο του κ. Κραμβή, ότι διατηρεί στενή εξ αγχιστείας συγγένεια με το νομικό κ. Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος ως γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια είναι νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αποτελεί αντικείμενο έρευνας της τριμελούς επιτροπής», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι ο αναπληρωματικός διορισμός γίνεται την ώρα που ο κ. Κραμβής είναι εν ενεργεία δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές

————

‘Εντονη απαρέσκεια για την στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των ΚΑ , διατύπωσε ο κ. Δαμιανού, λέγοντας ότι την ώρα που οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν την πραγματική βούληση τους για την εξεύρεση ενός βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης, «Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης κόβουν τα φτερά των Κυπριακών Αερογραμμών με απανωτές δηλώσεις, οι οποίες συγκλίνουν προς μία κατεύθυνση: Πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η επιβολή της πάγιας θέσης του Συναγερμού είτε για πλήρη ιδιωτικοποίηση είτε για κλείσιμο της εταιρίας».

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν, «δυστυχώς συγκυριακές πλειοψηφίες στη Βουλή καθώς και άλλες σκοπιμότητες, δεν επέτρεψαν ουσιαστική και διεξοδική συζήτηση των διαχρονικών προβλημάτων της εταιρίας και εκ των πραγμάτων ούτε και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης».

Κάλεσε τους Κυβερνώντες να αναλογιστούν «το βάρος της ευθύνης των αποφάσεων και των χειρισμών τους ούτως ώστε, αντί με δηλώσεις τους να επιταχύνουν το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης κοινής γλώσσας με όλους τους εμπλεκόμενους, σε μια προσπάθεια διάσωσης της εταιρίας αντί του άτακτου κλεισίματος ή του ξεπουλήματος της». Πρόσθεσε ότι αν οι Κυβερνώντες κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουν τη δική τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα