Οριακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Μάρτιο 2012

16:19 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Μάρτιο 2012 το οικονομικό κλίμα παρουσίασε οριακή επιδείνωση με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ)  να μειώνεται κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το Φεβρουάριο. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στη χειροτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση εξαιτίας της αρνητικότερης αξιολόγησης της ζήτησης και
παραγωγής, αντίστοιχα, τόσο τους τελευταίους όσο και τους επόμενους τρεις μήνες.

Το κλίμα στις κατασκευές, στο λιανικό εμπόριο και ανάμεσα στους καταναλωτές παρουσίασε

μικρή βελτίωση συγκριτικά με το Φεβρουάριο εξαιτίας θετικότερων προσδοκιών αλλά συνεχίζει να παραμένει σε αρνητικά επίπεδα.

Αξιοσημείωτες είναι οι μεταβολές που καταγράφονται το Μάρτιο στις αντιλήψεις και προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές, οι οποίες πιθανότατα έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από τις αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ και στις τιμές των καυσίμων.

Τους τελευταίους μήνες ο ΔΟΣ παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα γεγονός που προδιαγράφει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα.

Το Μάρτιο 2012 ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο παρουσίασε οριακή μείωση της τάξης των 0,5 μονάδων σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Ο ΔΟΣ
έχει υποχωρήσει αισθητά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που προδιαγράφει περαιτέρω υποχώρηση του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα.

Η μείωση του ΔΟΣ το Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στη χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας
κατάστασης και των προσδοκιών.  Ειδικότερα, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά τη ζήτηση και την απασχόλησή τους κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Παράλληλα, οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στη ζήτηση τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι προσδοκίες τους για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες παρέμειναν αμετάβλητες. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, ελαφρώς λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ περισσότερες δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των τιμών τους επόμενους τρεις μήνες.

Στο λιανικό εμπόριοτο επιχειρηματικό κλίμα παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το Φεβρουάριο λόγω καλυτέρευσης των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις τους, στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές, καθώς και στις τιμές τους επόμενους τρεις μήνες. Λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το Φεβρουάριο δήλωσαν μείωση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ελαφρώς  ερισσότερες παρατήρησαν αύξηση στα τρέχοντα αποθέματά τους. Οι προσδοκίες για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες παρέμειναν περίπου στα ίδια αρνητικά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λόγω βελτίωσης των προσδοκιών (Διάγρ

Keywords
Τυχαία Θέματα