Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων

16:07 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος για εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων παίρνει σάρκα και οστά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Φακοντής είπε ότι «το Υπουργείο Εργασίας μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους έχει καταλήξει και έχει καταθέσει ενώπιον της Βουλής

των Αντιπροσώπων συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει τις εργασιακές σχέσεις».
Ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές με κάποιες συγκεκριμένες διαφωνίες των εργοδοτικών οργανώσεων. Σήμερα», πρόσθεσε, « η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου και πριν από το Πάσχα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».

Σημείωσε ότι «κατέστη αναγκαία η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας διότι επήλθαν μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας στην Κύπρο, υπήρξε διατάραξη των εργασιακών σχέσεων και μερίδα εργοδοτών δεν αποδέχεται ή δυσκολεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων για να οργανωθούν και να συνάψουν συλλογικές συμβάσεις».
Στόχος της συγκεκριμένης νομοθεσίας, είπε, « είναι να ενισχυθούν τα δικαιώματα οργάνωσης και συλλογικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με τέτοιες διαδικασίες και υποχρεώσεις που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτά πηγάζουν μέσα από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις σχετικές συμβάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας».

Σκοπός, συνέχισε, « είναι η αναγκαιότητα νομικής ρύθμισης του δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη με σκοπό τη σύναψη συλλογικής σύμβασης και η διασφάλιση του δικαιώματος των εκπροσώπων των εργαζομένων να εισέρχονται στο χώρο εργασίας του εργοδότητη για ενάσκηση των καθηκόντων τους».
Όπως είπε, «η συγκριμένη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που εργοδοτούν πέραν των 30 υπαλλήλων».

«Η παραβίαση της νομοθεσίας προβλέπει ποινές που περιλαμβάνουν σε κάποιες περιπτώσεις πρόστιμο μέχρι 1000 ευρώ ή πρόστιμο μέχρι 5000 ευρώ ή ποινή φυλάκισης από 1-3 μήνες ή και τις δύο ποινές μαζί», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα