Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

08:22 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι νόσος εγκεφάλου και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας της μεγάλης ηλικίας. Αρχικά της συμπτώματα αποτελούν η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα. Όσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Οι δυσκολίες γίνονται τόσο σοβαρές ώστε ο ασθενής

εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι σχετικά σπάνια σε μικρότερες ηλικίες.

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η αύξηση της ηλικίαςΗ νόσος Αλτσχάιμερ κληρονομείται σε ποσοστό μικρότερο από 5%Οι επιστημονικές ενδείξεις συνδέουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, κάπνισμα) με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Πρόληψη για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια γενικότερα Ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου συντελεί σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας….

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα