Παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ η Τουρκία με το σχέδιο Β’, λέει η Κυβέρνηση

15:52 16/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το σχέδιο Β’ που διαφημίζει η Αγκυρα αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει ψηφίσματα των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ”Μιλιέτ” περί εφαρμογής σχεδίου Β’ από πλευράς Τουρκίας, εάν μέχρι την 1η Ιουλίου δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα ο Εκπρόσωπος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η 1η Ιουλίου αποτελεί χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένως εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και μετά την 1η Ιουλίου.

”Η Τουρκία διαφημίζει το σχέδιο Β’ που έχει και αυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να το δει ο διεθνής παράγοντας. Το σχέδιο Β’ που η Τουρκία προπαγανδίζει και προωθεί, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό, αλλά και στις αποφάσεις και θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί”, σημείωσε.

Είπε ότι οι αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού είναι πολύ συγκεκριμένες για την Κύπρο με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού και του λαού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας την οποία ορίζει ο διεθνής οργανισμός και άρα η Τουρκία προωθώντας αυτό το σχέδιο, συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

”Ετσι ερμηνεύεται και έτσι εξηγείται η αρνητική στάση που έχει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις, μέσα από την έλλειψη προόδου, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκβιάσει τα πράγματα για την εκτροπή της διαδικασίας, για την εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και για την επιβολή επιδιαιτησίας, πράγματα που δεν υπάρχουν στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τα οποία εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο, και από τότε που αρχίζαμε τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από δικής μας πλευράς”, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ξανά διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και οδήγησαν σε αποτυχία την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι λόγω της στάσης της Τουρκίας, η δική μας θέση και προσπάθεια πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, που είναι θέσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

”Στην προσπάθεια της Τουρκίας να ακυρώσει αυτά τα ψηφίσματα, εμείς πρέπει ακόμη περισσότερο να στηριζόμαστε σε αυτά και αυτό να δηλώνουμε ξεκάθαρα στο διεθνή παράγοντα, ζητώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων και ταυτόχρονα την άσκηση επιρροής και πίεσης στην Τουρκία για να τα υλοποιήσει και αυτή”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η δική μας πλευρά έχει σχέδιο Β’ έναντι του σχεδίου Β’ της Τουρκίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ”αυτά που έχω πει είναι αυτά που εφαρμόζουμε τώρα, διότι με αυτό τον τρόπο από τη μια κτίζουμε αναχώματα για να μην εκτραπεί η διαδικασία και για να μην ακυρώσουμε το στόχο της λύσης, κάτι που επιθυμεί η Τουρκία, αλλά και για την εντατικοποίηση της διεθνούς δραστηριότητας (με προσπάθειες) πο

Keywords
Τυχαία Θέματα