ΠΑΣΕΧΑ: Αντικατάσταση Ορφανίδη με Πανίκο Δημητριάδη

15:23 20/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών του Χρηματιστηρίου (ΠΑΣΕΧΑ) εκτιμά ότι «ο ενδεχόμενος διορισμός του έγκριτου οικονομολόγου Πανίκου Δημητριάδη, ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα αποτελέσει ένα ισχυρό εχέγγυο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ώστε οι κυπριακές τράπεζες να αποκτήσουν ξανά προοπτική και επιστρέψουν στις αγορές με αυτοπεποίθηση λειτουργώντας προς όφελος των μετόχων αλλά και της οικονομίας».

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά

με τον διορισμό Διοικητή στην Κεντρική Τράπεζα , ο ΠΑΣΕΧΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η απομάκρυνση του Αθανάσιου Ορφανίδη θα συμβολίζει την κατηγορηματική απόρριψη της απληστίας και της χειραγώγησης της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος όχι μόνο των επενδυτών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας και θα αποτελέσει την κυριότερη προϋπόθεση για τη τραπεζική εξυγίανση ώστε η Κύπρος να ανακτήσει ξανά ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

«Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να ξαναβρούν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα και τη θέση τους στον σύγχρονο ανταγωνισμό. Το ίδιο και η Κύπρος. Μπορούμε να πετύχουμε το μέγιστο αντί να συμβιβαζόμαστε με το ελάχιστο και να το παρουσιάζουμε ως δήθεν ‘αξιόπιστο’», αναφέρει ο ΠΑΣΕΧΑ.

Προσθέτει ότι «εδώ και ένα χρόνο είχε επισημάνει τα λάθη και τις ανεπάρκειες του νυν Διοικητή της ΚΤ, Αθανάσιου Ορφανίδη, στα θέματα εποπτείας των τραπεζών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

Ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι «κανείς δεν πίστευε πριν δύο χρόνια πως οι κυπριακές τράπεζες με την κερδοφορία και την τεράστια ρευστότητα που διέθεταν ότι θα έφθαναν στο σημείο να επαιτούν από το κράτος».

Συνεχίζοντας ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι «οι επεκτάσεις στην Ελλάδα, οι συγχωνεύσεις εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στη χώρα καθώς και οι επενδύσεις κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα τα δύο τελευταία χρόνια έγιναν με την έγκριση ή και την ανοχή του κ. Ορφανίδη ενώ οι ζημιές των τραπεζών κατά το 2011 ξεπερνούν τα συσσωρευμένα κέρδη των πέντε τελευταίων ετών και αντιστοιχούν με το 26% του ΑΕΠ».

Αναφέρει, επίσης, στην ανακοίνωσή του, ο ΠΑΣΕΧΑ, ότι «το μέλλον των τραπεζών είναι στη καλύτερη περίπτωση ζοφερό και οι προοπτικές τους υποθηκευμένες σε κερδοσκοπικές αποφάσεις τις οποίες και ενέκρινε ο κ. Ορφανίδης».

«Αυτά είναι τα επιτεύγματα για τα οποία ορισμένοι επιδιώκουν τον επαναδιορισμό του ή για την εξυπηρέτηση κομματικών, προσωπικών και άλλων σκοπιμοτήτων;» διερωτάται ο ΠΑΣΕΧΑ.

Επισημαίνει ότι «η ελεύθερη αγορά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, έχει κανόνες τους οποίους η πολιτεία έχει την ευθύνη της εφαρμογής τους ενώ η προκοπή των τραπεζών και των μετόχων τους εξαρτάτε από την τήρηση αυτών των κανόνων και την ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων στο τραπεζικό σύστημα έχει η ΚΤ και ο Διοικητής της».

Ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ότι «υπερασπιστήκαμε την ανεξαρτησία της ΚΤ γιατί πιστεύουμε πως έτσι θα μπορέσει να επιτελέσει με επάρκεια την αποστολή της αλλά εκ των πραγμάτων διαπιστώνουμε πως έχει αποτύχει».

Προσθέτει, καταλήγοντας, ότι «ξένοι θεσμικοί επενδυτές με τους οποίους ο ΠΑΣΕΧΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα