Πενταμερής διάσκεψη είναι η προσδοκία της Τουρκίας από το Greentree

11:02 11/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προσδοκία της Τουρκίας από την επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο καθορισμός μιας πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και ακολούθως η ενδεχόμενη λύση που θα συμφωνηθεί, να τεθεί σε δημοψήφισμα

για έγκριση, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι μιλώντας σε πρόγευμα με μέλη της Ένωσης Διπλωματικών Ανταποκριτών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κίπρις, ο κ. Αταλάι επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι είναι υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο νησί στη βάση ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, προσθέτοντας ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων εισήλθε στην τελική της φάση

Κατηγόρησε την ε/κ πλευρά ότι δεν επιδεικνύει θετική στάση και ζήλο για την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι η επικείμενη τριμερής συνάντηση πρέπει να θεωρηθεί ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την επίτευξη θετικού αποτελέσματος. Επισήμανε επίσης ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα από τις απευθείας διαπραγματεύσεις, η Τουρκία έχει πάντοτε στην ημερήσια διάταξη της σχέδιο Β για την Κύπρο.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στη συνάντηση της Νέας Υόρκης να υπάρξει κάποια έκπληξη, ενώ σε ερώτηση για τον αριθμό των χωρών που είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, ο κ. Αταλάι απάντησε ότι δεν εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνσή, αλλά για την ενίσχυση και οικονομική ανόρθωση του ψευδοκράτους.

Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ψευδοκράτους, ο Τούρκος αξιωματούχος υπενθύμισε την πραγματοποίηση ναυλωμένων πτήσεων προς το ψευδοκράτος από 14 χώρες σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες για μείωση του αριθμού των φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια των κατεχόμενων δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα «πανεπιστήμια» του ψευδοκράτους, πρόσθεσε, αποτελούν ελκυστικό προορισμό, όχι μόνο για τους φοιτητές από την Τουρκία, αλλά και των χωρών της γύρω περιοχής.

Τέλος, ανέφερε ότι οι εργασίες για τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού συνεχίζονται και οι ποσότητες νερού που θα διοχετεύονται με την αποπεράτωση του έργου θα ικανοποιούν τις ανάγκες ολοκλήρου του νησιού. Το έργο, ανέφερε, θα στοιχίζει 650 με 700 εκ. δολάρια και το κονδύλι αυτό είναι εκτός της βοήθειας που στέλνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα