Περδίκης : Η δημοκρατική ομαλοποίηση ξεκινά με την παραίτηση Χριστόφια

12:05 4/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Για προσπάθειες υπόσκαψης της αντικειμενικότητας του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους των κυβερνώντων, μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Είπε δε ότι η διαδικασία της δημοκρατικής ομαλοποίησης της κατάστασης, ξεκινά με την εθελούσια παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λόγους πολιτικής ευθιξίας.

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει το πόρισμα της

μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 14ης Ιουλίου 2011, που αποτέλεσε το πλαίσιο του ερευνητικού πεδίου της Επιτροπής Πολυβίου, και ανέφερε ότι «είναι σαφές ότι ο κ. Πολυβίου είχε ευθύνη και υποχρέωση να διερευνήσει – ανάμεσα σε άλλα – εάν οι πολιτικοί υπεύθυνοι που ενεπλάκησαν σ’ αυτήν την τραγική υπόθεση (δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δύο Υπουργοί κ.ο.κ.) ενέργησαν με τρόπο που θα απέτρεπε τα φονικά και καταστροφικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου».

«Ας μην κακοφανίζονται κάποιοι και ας μην αντιδρούν» για τα συμπεράσματα του Πόλυ Πολυβίου, είπε ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέγνωσε αποσπάσματα από το πόρισμα της Επιτροπής για το Μαρί.

«Όσο κι αν σοκάρει κάποιους, όσο κι αν έχει εκπλήξει όλους μας, ο κ. Πολυβίου δεν απέφυγε να πει την αντικειμενική αλήθεια» πρόσθεσε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Σημείωσε δε ότι «το πόρισμα Πολυβίου λοιπόν δεν ασχολείται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μόνο. Αν το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στις ευθύνες του Προέδρου τούτο δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα πολιτικής σκοπιμότητας ή υστεροβουλίας. Όσοι καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν την διαφορά των ευθυνών του Προέδρου από κάθε άλλο υφιστάμενό του ας αντιληφθούν τουλάχιστον ότι είναι ο μόνος από το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό που δεν αποδέχθηκε οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη ενώ εκ των πραγμάτων δεν κινδυνεύει- επί του παρόντος τουλάχιστον- να τεθεί στην βάσανο της αστυνομικής έρευνας και της ποινικής δίωξης».

Ως Οικολόγοι, συνέχισε, «σε χρόνο ανύποπτο είχαμε διαπιστώσει τις βασικές πολιτικές ευθύνες του Προέδρου. Ότι δηλαδή ο Πρόεδρος Χριστόφιας χωρίς απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να λάβει υπόψη του τις απόψεις των στρατιωτικών (ή τεχνοκρατών), έπαιρνε αποφάσεις και εφάρμοζε το ‘αποφασίζομεν και διατάζομεν’. Τώρα κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των στρατιωτικών (που βεβαίως υπάρχουν) και αναζητά αθωωτικά προσχήματα».

«Αποδεικνύεται ότι η καθυστέρηση στο χειρισμό του φορτίου των πυρομαχικών ήταν απόλυτη ευθύνη του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας» ανέφερε ο Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι «η καταστροφή του φορτίου αμέσως μετά την κατάσχεση του ήταν η ενδεδειγμένη λύση, την οποία όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να εφαρμόσει για να μην κακοφανίσει ημετέρους και υμετέρους (δηλαδή φίλους και εχθρούς)».

«Κατά την άποψη μο

Keywords
Τυχαία Θέματα