Περικόπτει εκ νέου μισθούς στο δημόσιο η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας

10:05 12/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι συνέπειες της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ίσως ωθήσουν την κυβέρνηση της Ιρλανδίας να παραβεί τη συμφωνία να μην περικόψει τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην αποφυγή των μαζικών κινητοποιήσεων, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ενέργειας Πατ Ράμπιτ.

Το Δουβλίνο είχε δεσμευτεί να μην περικόψει τους μισθούς και να αποφύγει τις απολύσεις δημοσίων λειτουργών, εάν τα συνδικάτα συμφωνούσαν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου και στην αύξηση των ωρών εργασίας των υπαλλήλων στο πλαίσιο συμφωνίας το

Μάρτιο του 2010.

Η συμφωνία θεωρείται ο κύριος λόγος που η Ιρλανδία δεν αντιμετώπισε εντάσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Ωστόσο συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου τομέα αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, εάν η συμφωνία αθετηθεί.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε δύο φορές τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 από τις αρχές Νοεμβρίου και ο υπουργός Ενέργειας προειδοποίησε ότι το μέλλον της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η οικονομία.

”Μπορεί να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το ρυθμό ανάπτυξης και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Ιρλανδός αξιωματούχος.

Η Ιρλανδία έχει μειώσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα 15% κατά μέσον όρο από το 2008, ωστόσο ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) καλούν το Δουβλίνο να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα