Περισσότερη συμμετοχή και κοινωνική ενσωμάτωση ζητούν οι νέοι της Ευρώπης

19:37 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την ανεργία ανάμεσα στους νέους μεταξύ 15 και 24 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να έχει αυξηθεί σε ποσοστό πέραν του 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και ενώ ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός νέων Ευρωπαίων παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, νέοι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στη Λευκωσία, μεταξύ 11 και 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Νεολαίας, ζητώντας από τις Κυβερνήσεις και την ΕΕ, περισσότερη συμμετοχή

και κοινωνική ενσωμάτωση.

Η θεματική προτεραιότητα της Συνόδου είναι η «Συμμετοχή και Κοινωνική Ενσωμάτωση των Νέων» και κατά τη διάρκειά της, εκπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις νεολαίας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από κράτη μέλη της ΕΕ, υποψήφιες χώρες και άλλοι θα συζητήσουν για το πώς η συμμετοχή των νέων οδηγεί στην κοινωνική ενσωμάτωση όλων των νέων, με έμφαση στους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο, ενώ με την ολοκλήρωση της Συνόδου θα υιοθετηθούν Κοινές Συστάσεις σχετικά με το θέμα.

Σε ομιλία της στη σημερινή εναρκτήρια τελετή, η Ανδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Πολυγλωσσίας, είπε ότι οι νέοι είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η πιο ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, που επλήγη από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Επίτροπος, η ανεργία ανάμεσα στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, στην Ευρώπη, έχει παρουσιάσει αύξηση πέραν του 50% από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, φθάνοντας από το 15% τον Φεβρουάριο του 2008, στο 22,6% τον Ιούνιο του 2012, ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο.

Πέραν τούτου, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, λόγω της ύφεσης έχει σημειωθεί από το 2008, αύξηση του ποσοστού των νέων που ούτε απασχολούνται, ούτε λαμβάνουν κάποιου είδους εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Το ποσοστό των νέων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού. Από το 2009, είπε η Επίτροπος, το ποσοστό των νέων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια αυξήθηκε με γοργότερους ρυθμούς από ό,τι για το γενικό πληθυσμό.

Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, από το 2009, μια αυξανόμενη τάση ανάμεσα στους νέους για περισσότερη εκπαίδευση, την ώρα που η συμμετοχή τους στην απασχόληση μειώνεται, δημιουργώντας ερωτηματικά, είπε η Επίτροπος, σε σχέση με την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης που λαμβάνουν.

Οι παράγοντες αυτοί ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ευημερία των νέων, υπέδειξε η Ευρωπαία Επίτροπος, σημειώνοντας ότι η ανεργία και η φτώχεια αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόκλησης ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, την κατανάλωση αλκοόλ, ακόμα και τις αυτοκτονίες.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου, είπε ότι παρά την οικονομική κρίση και τους κινδύνους που συνεπάγεται για τους νέους, η συμμετοχή τους σε οργανώσεις νεολαίας και κοινωνικά κινήματα, παραμένει ψηλή σε όλη την Ευρώπη. Η Κύπρια Επίτροπος κάλεσε για περαιτέρω ενίσχυση της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου, ο οποίος, όπως είπε, έχ

Keywords
Τυχαία Θέματα