Πισσαρίδης: Λύνονται εντός της ημέρας πολλές αβεβαιότητες για την Τρ. Κύπρου

14:19 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πολύ σύντομα, εντός της ημέρας, θα λυθούν πολλές από τις αβεβαιότητες που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης, αναφερόμενος σε συμφωνία για το ύψος του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, υπάρχει συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα από την Κεντρική Τράπεζα.

“Το

Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας πιστεύει ότι η συμφωνία είναι θετική”, είπε ο κ. Πισσαρίδης, ερωτηθείς σχετικά, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

O κ. Πισσαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περιορισμοί στον τραπεζικό τομέα θα χαλαρώνουν σταδιακά, κάθε έξι μήνες για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, συνυπολογίζοντας και την αντίδραση της αγοράς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι το Συμβούλιο εξέτασε φλέγοντα θέματα της οικονομίας, κυρίως αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου, καθώς και άλλα θέματα οικονομικής πολιτικής.

«Πιστεύουμε πως πολύ σύντομα, σήμερα συγκεκριμένα, θα λυθούν πολλές από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν με την Τράπεζα Κύπρου» είπε. Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία για το κούρεμα, το μέλλον της τράπεζας έχει μπει σε ένα σωστό δρόμο.

Είπε επίσης ότι το Συμβούλιο κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτάσεις για τα επόμενα βήματα στην Τράπεζα Κύπρου, ο οποίος και τις εξετάζει, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές θα δοθούν και στα πολιτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας είπε επίσης ότι η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από τα θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής, με το Συμβούλιο να υποστηρίζει τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών, βλέποντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα.

Αναφορικά με την πρόοδο της υλοποίησης του μνημονίου, είπε ότι «τα πράγματα πάνε όσο πιο καλά θα μπορούσαν να πηγαίνουν στις παρούσες καταστάσεις».

Η κυπριακή οικονομία, συνέχισε ο κ. Πισσαρίδης, βρίσκεται σε μια κατάσταση που οδεύει προς την ανάκαμψη, έχοντας απορροφήσει το πρώτο σοκ. «Βλέπουμε τα πράγματα να καλυτερεύουν» είπε.

Ως προς το τελικό ποσοστό κουρέματος, είπε ότι θα προβεί σύντομα σε ανακοινώσεις η Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανέφερε ότι από την πλευρά του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας, η συμφωνία χαρακτηρίζεται «θετική». Απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστά, είπε όμως ότι το σημαντικό είναι ότι τα χρήματα που θα προκύψουν από το κούρεμα είναι κεφάλαια, τα οποία θα μείνουν στην τράπεζα, ώστε να μπορεί να «στέκεται στα πόδια της».

Για την άρση των περιορισμών, ο κ. Πισσαρίδης εκτίμησε ότι η σωστή αντιμετώπιση είναι να αίρεται «ένας περιορισμός κάθε φορά» ώστε να συνυπολογίζεται η αντίδραση της αγοράς, πριν από το επόμενο βήμα.

Ερωτηθείς σε τι βάθος χρόνου θα αρθούν συνολικά οι περιορισμοί, είπε ότι, κατά την εκτίμησή του, «κάθε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνω, θα χαλαρώνει και κάτι περισσότερο, για τα επόμενα δυο χρόνια».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ισλανδία έχει ακόμη σε ισχύ περιορισμούς, οι οποίοι είχαν επιβληθεί πριν 5-6 χρόνια. Στην Κύπρο, είπε, δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ, λόγω του μεγέθους και της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη.

Συμπλήρωσε ότι αν αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα άμεσα, αυτό θα είναι πολύ ριψοκίνδυνο για την Τράπεζα Κύπρου.

Σε άλλη ερώτηση για το συνολικό ποσό που προκύπτει από το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι είναι «αρκετό, τουλάχιστον όσο μας είχε πει αρχικά το Eurogroup πως χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ενώ πρόσθεσε ότι τώρα υπάρχουν περισσότερα περιθώρια. Είπε ότι το αρχικό ποσό που είχε ζητηθεί ήταν 5,8 δις ευρώ, ενώ το ποσό που προέκυψε από τις αποφάσεις για τη Λαϊκή ήταν περίπου 3 δις.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα της Τράπεζας Κύπρου για ανάκτηση της εμπιστοσύνης, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι πρέπει να εκδοθούν οι μετοχές και οι νέοι μέτοχοι να εκλέξουν το νέο Συμβούλιο της τράπεζας, ενώ ακολούθως πρέπει να ξεκαθαρίσει η συζήτηση για τον ενδεχόμενο διαχωρισμό της, σε εμπορική και κτηματική. Είπε ακόμη ότι τέλος Αυγούστου πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέδρια των μετόχων.

Επίσης, είπε ότι δεν έχει τόση μεγάλη σημασία ο διαχωρισμός της τράπεζας, όσο το να γίνεται ο χειρισμός της περιουσίας της από εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό. Γενικά, είπε, όσο πιο εξειδικευμένα και μικρά τα κομμάτια μιας επιχείρησης, τόσο πιο καλά δουλεύουν.

Μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας
———————————————-

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι βλέπει θετικά την εξαγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνοχής του κράτους πρόνοιας, που θα εγγυάται ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο στην κάθε οικογένεια, με παράλληλη στήριξη ειδικών ομάδων.

Το θέμα, είπε, θα εξεταστεί περαιτέρω από το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας, ενώ ως προς το όριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι πρέπει η Κυβέρνηση να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του, προσθέτοντας ότι όσο πιο ψηλά είναι, τόσο το καλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα