Ποια τροφή προστατεύει τον εγκέφαλο από το Junk food;

17:37 18/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού στον εγκέφαλο, λένε οι επιστήμονες.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο διαταράσσοντας την «νευρογένεση», μια διαδικασία που δημιουργεί νέα νευρικά κύτταρα.

Ωστόσο οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Liverpool, διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε

ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια, μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, τονώνοντας την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφή, τη μάθηση και τη μνήμη.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο γήρανσης και χρόνιων παθήσεων του Πανεπιστημίου, αρχικά έθεσε ως στόχο να επανεξετάσει έρευνες από όλο τον κόσμο για να διαπιστώσει αν τα δεδομένα που προκύπτουν υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο όσον αφορά στην υποβοήθηση απώλειας βάρους.

Αν και τα δεδομένα από τις 185 ερευνητικές εργασίες, δεν έδειξαν ότι τα ιχθυέλαια έχουν άμεσο αντίκτυπο στη διαδικασία απώλειας βάρους, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιστροφή της ζημιάς που μπορούν να προκαλέσουν στον εγκέφαλο τα πολλά λίπη από το πρόχειρο φαγητό.

Ο ερευνητής Δρ Lucy Pickavance εξήγησε: «Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, και μερικά από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε».

«Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων συστατικών, όπως τα εξευγενισμένα σάκχαρα και τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο πρόχειρο φαγητό, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς διαταράσσουν το μεταβολισμό», συνέχισε.

Από την άλλη πλευρά, οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την τόνωση της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τη διατροφή, τη μάθηση και τη μνήμη.

«Αυτές τις αλλαγές μπορεί να τις δει κανείς στη δομή του εγκεφάλου, και στην ικανότητά του να παράγει νέα κύτταρα του νευρικού συστήματος, γεγονός που ενδεχομένως συνδέει την παχυσαρκία με νευροεκφυλιστικές ασθένειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα