Πολιτική για αντιμετώπιση της ανεργίας ζητά η ΔΕΟΚ

14:03 28/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κυβέρνηση, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να επικεντρωθούν στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρει η ΔΕΟΚ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η αυξητική τάση του φαινομένου πέρα από την κοινωνική του διάσταση ενέχει και ‘εφιαλτικό’ κόστος για τα κοινωνικά ταμεία.

Όπως αναφέρει, «αύξηση πληρωμών για ανεργιακό επίδομα καταγράφει το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της τάξης των 27 εκ. ευρώ για το πρώτο

δεκάμηνο, Ιανουάριος – Οκτώβριος 2012». Από 83 εκ. ευρώ, προσθέτει, «την ίδια περίοδο του 2011 έφθασαν τα 110 εκ. ευρώ οι πληρωμές ανεργιακού και επιδόματος το 2012». Ταυτόχρονα, παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου– Οκτωβρίου «έγιναν πληρωμές από το Ταμείο Πλεονάζοντος προσωπικού που ξεπέρασαν τα 45 εκ. ευρώ από 31 εκ. το ίδιο διάστημα του 2011, μια αύξηση 12 εκ ευρώ ή 30%».

Σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ, «υπάρχουν δυνατότητες και περιθώρια να παρθούν μέτρα με ενθάρρυνση επενδύσεων και υποκίνηση της ανάπτυξης που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας». Προτείνει την έναρξη μεγάλων έργων όπως το παραλιακό μέτωπο και λιμάνι της Λάρνακας, ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, η δημιουργία του τουριστικού συγκροτήματος στο χώρο απέναντι από το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, θα μπορούσαν άμεσα να δανειοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ιδιωτικά νοικοκυριά για μικρής κλίμακας αναδιοργάνωση επιχειρήσεων ή και ανακαινίσεων κατοικιών αντίστοιχα.

«Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο ήρθε η ώρα της ενεργητικής πολιτικής και μέτρων για αντιμετώπιση και αναχαίτιση της ανεργίας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «πενήντα τέσσερις χιλιάδες περίπου συμπατριώτες συμπολίτες μας επαιτούν για μια νέα ευκαιρία μια θέση εργασίας». Σημειώνει παράλληλα ότι «μεταξύ των ανέργων εξαιρετικά ψηλό ποσοστό 26,4 % είναι νέα παιδιά ηλικίας 15-24 ετών που ψάχνουν εναγωνίως για μια ‘‘μια θέση κάτω από το ήλιο’’, ελπίδα και προοπτική».

Εκφράζει τέλος τη θέση ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή ολιγωρία στην λήψη συντονισμένων μέτρων θα είναι έγκλημα σε βάρος των χιλιάδων συνανθρώπων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα