Πολιτιστικό μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μακαρίου

19:48 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πολιτιστικό μνημόσυνο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου διοργάνωσε χθες βράδυ – ημέρα γενεθλίων του Μακαρίου Γ’- στη γενέτειρά του Παναγιά, το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη του Γ’ Παναγιάς.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μακάριο κύριο αγωνιστή της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«100 χρόνια από το έτος γεννήσεως του μεγάλου αυτού ηγέτη,

Εκκλησία και Πολιτεία κήρυξαν το έτος τούτο έτος Μακαρίου και, αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής, τιμούν με διάφορες εκδηλώσεις τον ακαταμάχητο αυτόν πρόμαχο της ελευθερίας και του έθνους. Τον πύρινο αυτόν αγωνιστή της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεγαλόπνοο ερμηνευτή και οδηγό των γενεών στα υψηλά ιδανικά του έθνους», πρόσθεσε.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, ο οποίος ανέφερε «τιμούμε σήμερα εδώ στο χώρο του γεννήθηκε μια από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που γέννησε η μικρή μας πατρίδα, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ’, θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη που σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του».

Ακολούθησε συναυλία με την 18μελη ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης πιανίστριας Έλενας Μουζάλα και ερμηνευτές τους Δημήτρη Μπάση, Νένα Βενετσιάνου και Κωνσταντίνο Ναθαναήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα