Πολιτιστικός περίπατος ‘Κτήματος’ στην παλιά πόλη της Πάφου

15:00 5/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αρχισε στις 10 το πρωί από την πλατεία δημαρχείου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς, ο Πολιτιστικός περίπατος Κτήματος της παλιάς πόλης της Πάφου.

Ο περίπατος περιλαμβάνει ξενάγηση από την πλατεία της 28ης Οκτωβρίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης, μπροστά από τα νεοκλασικά κτίρια στην Πλατεία Σολωμού, επίσκεψη στην πλατεία Κωστή Παλαμά, επίσκεψη στο Εθνογραφικό μουσείο, επίσκεψη στο πιο όμορφο μπαλκόνι της Πάφου το Μουσσαλά, επίσκεψη στην Πινακοθήκη, στην Παλιά Ηλεκτρική, επίσκεψη στα Οθωμανικά Λουτρά, έκθεση φωτογραφίας,

εργαστήρια χειροτεχνίας, λειτουργία παραδοσιακού καφενείου, καθώς και δοκιμή παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως και προσφορά παραδοσιακού κρασιού.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Αθηνά Αριστοτέλους – Κληρίδου,της οποίας την ομιλία ανέγνωσε η επαρχιακή λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως Έλενα Πετράκη, ανέφερε πως αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου, είναι καίριο συστατικό για τη συνέχεια της φυσικής, ιστορικής και πολιτισμικής του πορείας.

Η κυπριακή Πολιτεία, είπε, διασφαλίζει την προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, που αποτελεί το φορέα των αξιών του πολιτισμού μας μέσω νομοθεσιών και υιοθέτηση κοινής με άλλα κράτη πολιτικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό, συνέχισε, έχει ήδη κηρύξει από το 1979 μέχρι σήμερα περισσότερα από 6000 κτήρια ως διατηρητέες οικοδομές. Επιπλέον, είπε, στηρίζει υλικά την προσπάθεια αποκατάστασης τους μέσω του σχεδίου παροχής επιχορηγήσεων και άλλων κινήτρων σε ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών.

Σύμφωνα με την κ. Κληρίδου, οι Εκδηλώσεις των Ευρωπαϊκών Ημέρων Κληρονομιάς διοργανώνονται στην Κύπρο από το 1995 και συντονίζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Εξάλλου, η Ανδρούλα Ευθυμίου, υπεύθυνη του τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου Πάφου και αναπληρώτρια δημοτική μηχανικός στο Δήμο Πάφου, που παρέστη στην εκδήλωση, ανέφερε πως στόχος των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Ημέρας Κληρονομιάς 2013 είναι η προβολή της παράδοσης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η διατήρηση της κληρονομιάς, είτε αυτό αφορά αρχιτεκτονική, μουσική, χορό, οινογαστρονομία. Για τη φετινή χρονιά, σημείωσε, η Εθνική Επιτροπή Κύπρου επέλεξε το θέμα «ανακυκλώνοντας την Κληρονομιά». Πρόσθεσε ακόμη πως στα πλαίσια των εκδηλώσεων του θεσμού ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι.

Ο αντιδήμαρχος Πάφου Μάκης Ρουσής ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης πως τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, επιβάλουν την επιστροφή στις ρίζες μας, στην παράδοση μας στην κουλτούρα μας και στον πολιτισμό μας. Είναι, είπε, το μόνο όπλο που έχουμε για να αντισταθούμε στη μεγάλη οικονομική κρίση που διανύουμε και στην καταρράκωση των ανθρωπίνων αξιών. Ο πολιτισμός και η κουλτούρα μας, συνέχισε, είναι «η ασπίδα και το δόρυ για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας». Καταλήγοντας, ο κ. Ρουσσής είπε πως ο Δήμος Πάφου στηρίζει αυτές τις προσπάθειες.
Η εκδήλωση στην οποία συμμετέχει ο Λαογραφικός όμιλος «το Κάστρο» αποτελεί κοινή δράση του συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής επιτροπής με συνδιοργανωτή την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα