Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την εικόνα της οικονομίας μας για τους ξένους επενδυτές, λέει ο Λιλλήκας

16:55 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως θετικό βήμα βλέπει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας την καταρχήν, όπως ανέφερε, συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας, σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου. Παράλληλα αναφέρει πως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για να αποφευχθεί η παρατεταμένη ανασφάλεια σε ξένους επενδυτές και καταθέτες.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο του

1ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ενέργεια στην Κύπρο, ο κ. Λιλλήκας είπε πως, αν και θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν οι όροι αυτής της συμφωνίας, “τουλάχιστον το πνεύμα της, όπως το έχει παρουσιάσει η Κεντρική Τράπεζα, νομίζω είναι ένα θετικό βήμα”.

Ο κ.Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσει η εικόνα, αφού όπως είπε, “η παρατεταμένη αβεβαιότητα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, αφού η ανασφάλεια εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές και τους ξένους καταθέτες”.

Όσον αφορά στους όρους της Τρόικας για χρησιμοποίηση των κερδών από το φυσικό αέριο προς αποπληρωμή του δανείου, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας επανέλαβε πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί οποιοδήποτε μνημόνιο, “το οποίο υποθηκεύει την ανάπτυξη της Κύπρου για πολλές δεκαετίες και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών της Κύπρου”.

” Αν στο τέλος της ημέρας η επιλογή μας θα είναι να δεσμεύσουμε την ανάπτυξη και να υποθηκεύσουμε το μέλλον των επόμενων γενεών ή να πουλήσουμε ένα μέρος, έστω και τώρα, του οικοπέδου 12, θα προτιμούσα να πουλήσουμε ένα μέρος από το οικόπεδο 12 και να κρατήσουμε ανοικτές τις προοπτικές ανάπτυξης και ανοικτή την ελπίδα”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι “εάν η Κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση που είχαμε καταθέσει, από το περασμένο καλοκαίρι, για την έκδοση εταιρικών ομολόγων και άμεση αξιοποίηση του οικοπέδου 12 ή έστω την πρόταση του καθηγητή Οικονομίδη, σήμερα η Κυβέρνηση θα ήταν πολύ κοντά στο να έχει πολύ μεγάλα κεφάλαια στη διάθεσή της για να διαπραγματευθεί με άλλους όρους”.

Ο Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών του Συνεδρίου, κατέθεσε την πρόταση του για τη γεωστρατηγική αξιοποίηση του φυσικού αερίου, μέσω της σύγκλισης των ενεργειακών μας συμφερόντων με τα συμφέροντα μεγάλων χωρών, για ανάπτυξη της ενεργειακής μας υποδομής με χρηματοδότηση μέρους της από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και για μια κοινοπραξία σε ένα κοινό επενδυτικό πακέτο, μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, το οποίο όμως θα είναι ανοικτό για τη συμμετοχή και των διεθνών εταιρειών που ασχολούνται με τον τομέα του φυσικού αερίου, έτσι ώστε η σύγκλιση των ενεργειακών μας συμφερόντων να καλύπτει και την εξόρυξη αλλά να καλύπτει και την υποδομή.

Είπε θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το Νορβηγικό μοντέλο, “το οποίο αποδείχθηκε ως πολύ πετυχημένο” , και πως διαφωνεί με τις όποιες προτάσεις μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου στην ΕΕ, μέσω της Τουρκίας , καθώς “κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πολιτική εξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία, θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας και

Keywords
Τυχαία Θέματα