Προ οικονομικού αδιεξόδου Sony και Sharp

08:47 2/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αποδεικνύεται ότι βρίσκονται οι ιαπωνικές εταιρίες κατασκευής ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών Sony και Sharp. Στη μεν περίπτωση της Sony ο όμιλος εμφάνισε ζημίες για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο, ενώ σε αυτήν της Sharp η διοίκησή της προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η εταιρία μπορεί να οδηγηθεί

ακόμη και σε αναστολή της λειτουργίας της.

Η Sony ανακοίνωσε ότι στο β’Α τρίμηνο του έτους χρήσης 2011-12 εμφάνισε ζημίες ύψους 15,5 δισ. γιεν (περί τα 194 εκατ. δολ.), λόγω πτώσης της ζήτησης των προϊόντων της και ιδιαίτερα έντονου ανταγωνισμού από τις Apple και Samsung. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η εταιρία θα ανακοίνωνε κέρδη ύψους 15,6 δισ. γιεν. Παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας εκτίμησε ότι τα έσοδά της θα φθάσουν στο σύνολο του έτους χρήσης στα 20 δισ. γιεν και τα λειτουργικά κέρδη στα 130 δισ. γιεν. Προχώρησε, όμως, σε υποβάθμιση της εκτίμησης για τα κέρδη, τα οποία πλέον τοποθετεί στα 6,6 τρισ. γιεν έναντι 6,8 τρισ. γιεν προηγούμενης πρόβλεψης.

Την ίδια ώρα η Sharp δεν δίστασε να προειδοποιήσει μέσω επίσημης ανακοίνωσης ότι ενδεχομένως να μην κατορθώσει να επιβιώσει χωρίς την ύπαρξη «έξωθεν βοήθειας». Αιτία το γεγονός ότι ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει ετήσιες ζημίες που θα ξεπεράσουν τα 5,6 δισ. δολάρια. «Οι ζημίες μας στο β’Α τρίμηνο θα είναι πολύ υψηλές. Παράλληλα υπάρχει πλήρης στενότητα ταμειακών ροών. Αυτός ο συνδυασμός εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το κατά πόσο θα κατορθώσουμε να επιβιώσουμε χωρίς κάποια έξωθεν βοήθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της εταιρίας. Η έξωθεν βοήθεια πιθανώς να προέλθει από πώληση μετοχών του ομίλου σε άλλες εταιρίες, με πιθανότερη την ταϊβανέζικη Hon Hai Precision Industry.

Keywords
Τυχαία Θέματα