Πρόεδρος: Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια από ΕΕ για αντιμετώπιση των προκλήσεων

18:52 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια από μέρους όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», με το πέρας της συνεδρίας της κυπριακής Κυβέρνησης με το Σώμα των Επιτρόπων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των κυπριακών Αρχών

και του Κολλεγίου των Επιτρόπων σε σχέση με το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επίσης και η εφαρμογή πολιτικών για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τη νεολαία.

«Σε αυτά τα θέματα έχουμε ήδη πολύ καλή συνεργασία και λαμβάνουμε κοινή δράση με την Επιτροπή και θα προωθήσουμε κοινή δράση και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συλλογική προσπάθεια όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και τον Πρόεδρο Barroso, στο Στρασβούργο, συμφώνησαν σε μια στενή συνεργασία όλων με την Κυπριακή Προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της συνάντησης της Κυπριακής Προεδρίας με το Κολλέγιο των Επιτρόπων ενωρίτερα σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράσαμε τη δέσμευσή μας για μια τέτοια συνεργασία.

Είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε ενωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Barroso, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανασκόπησαν θέματα σχετικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα καθώς και θέματα σε σχέση με το συντονισμό δράσεων ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει η Κυπριακή Προεδρία με όλα τα κράτη μέλη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «εργαζόμαστε προς μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες της, μια Ένωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προωθήσουμε την πολιτική της νότιας γειτονίας με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Κύπρος αποτελεί σημείο συνάντησης της ΕΕ με την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

«Αξιοποιώντας τις καλές μας σχέσεις με τους γείτονες μας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ΕΕ να συμβάλει στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή έτσι ώστε να υπάρξουν δημοκρατικές και πλουραλιστικές κοινωνίες προς όφελος των λαών», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Πρόεδρο Barroso συμμερίζονται κοινές απόψεις, προσθέτοντας ότι «μαζί θα οδηγήσουμε το καράβι σε απάνεμα νερά» και αυτό σημαίνει προς μια Καλύτερη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα