Πρόεδρος: Η Τρόικα δεν θα επιβάλει μέτρα αλλά θα τα συζητήσει με την Κύπρο

18:02 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης πρέπει να είναι μέτρα στα οποία πιστεύουν οι Κυβερνήσεις των κρατών μελών και τα υιοθετούν, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα εμπλακεί σε διάλογο με την Τρόικα ως προς τα μέτρα που θα υιοθετηθούν.

Συμπλήρωσε ότι «μέσα από αυτόν το διάλογο θα βρούμε λύσεις και θα ληφθούν

μέτρα», ενώ είπε ότι η Κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται νέο πακέτο μέτρων, χωρίς αυτό να της έχει επιβληθεί από έξω.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, μετά την κοινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με το Κολλέγιο των Επιτρόπων, στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία».

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δει τα μέτρα μέσα από ένα εθνικό πρίσμα, καθώς αποτελούν μια αναγκαιότητα για τη διόρθωση των στρεβλώσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η προσπάθεια στην Κύπρο επικεντρώνεται στο να μην φορτωθούν τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά πάνω στους εργαζόμενους και στους απλούς ανθρώπους, μέσα από ένα ισοζυγισμένο πρόγραμμα δράσης. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, είναι θέμα φιλοσοφίας.

«Εμείς θέλουμε στην πράξη να υπάρχει κοινωνική συνοχή και όχι στα λόγια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ανέφερε ότι «έως τώρα στην Κύπρο τα καταφέρνουμε».

Αναφορικά με τις συζητήσεις που θα γίνουν για την εκπόνηση ενός προγράμματος, μετά την προσφυγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πει «ναι» σε ότι εισηγηθεί η Τρόικα, αλλά θα συζητήσει μαζί της τα μέτρα, καθώς έχει τις δικές της απόψεις.

Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και βρίσκεται σε πορεία υλοποίησής τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΑΤΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αποτελεί παράδοση στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θεωρείται ευλογία για τον τόπο, καθώς βοηθά στο να αποφεύγονται οι κοινωνικές συγκρούσεις και η κοινωνική ανωμαλία.

Λόγω της σύστασης που υπάρχει για την ΑΤΑ, συνέχισε, προσπαθούμε να πάρουμε διορθωτικά μέτρα και να βελτιώσουμε το μηχανισμό της ΑΤΑ. Είπε ακόμη ότι η Υπουργός Εργασίας, μέσα από τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, είναι πολύ κοντά σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι θετικό για τον τόπο και την οικονομία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορές στον Τύπο ότι συνέκρινε την Τρόικα με αποικιοκρατική δύναμη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η υφήλιος διέρχεται οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και κρίση θεσμών και αξιών, συμπληρώνοντας ότι «απόδειξη είναι η ερμηνεία που δόθηκε σε κάτι που ο Χριστόφιας δεν είπε».

Συνέχισε ότι ο ίδιος ουδέποτε είπε ότι η Τρόικα λειτουργεί ως αποικιοκρατική δύναμη και ότι επικαλέστηκε λόγια διακεκριμένου ηγέτη στην ΕΕ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί.

Είπε ότι το θέμα δημιουργήθηκε από την αναπαραγωγή μιας

Keywords
Τυχαία Θέματα