Πρόεδρος: Έχει πραγματωθεί το 90% των εξαγγελιών

22:28 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει κίνητρα για ανάπτυξη, αλλά και για απασχόληση των ανέργων στην ύπαιθρο, και για να κρατήσει νέους στις κοινότητες, ώστε να αρχίσουν να δημιουργούν, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος βρέθηκε απόψε στο Σπιτάλι Λεμεσού, με την ευκαιρία της αδελφοποίησης του με το Σπιτάλι Μεσσηνίας και της έναρξης του Περιφερειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακού Εδέσματος, καθώς και για

να καταθέσει το θεμέλιο λίθο του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου της κοινότητας.

Σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση και η πρόσφατη επιτυχία της αύξησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων της ΕΕ από 50% σε 85%, δίνουν σημαντική ώθηση στην απορρόφηση κονδυλίων και στην εκτέλεση σημαντικών έργων που θα αφορούν την ύπαιθρο και γενικότερα τους πολίτες.

Ο Πρόεδρος είπε ότι χωρίς αμφιβολία η Κυβέρνηση θα ήθελε περισσότερες δράσεις για κάποια από τα προγράμματα για τα οποία είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική περίοδο. «Παρά ταύτα και παρά τις δυσκολίες πλείστα όσα έχουν, ήδη, εξαγγελθεί και το 90% έχουν πραγματωθεί», είπε.

«Χωρίς αμφιβολία περνάμε δύσκολες ώρες. Είναι καλά γνωστό ότι μπήκαμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Θέλω να πιστεύω πως με τη βούληση, τη θέληση και το πείσμα που μας διακρίνει θα πετύχουμε αυτό που ξαναπετύχαμε, το μεγάλο θαύμα της ανασυγκρότησης, της επανεκκίνησης, της δημιουργίας και πάλι των συνθηκών που να μας επιτρέπουν να ζήσουμε όπως και στο παρελθόν: Περήφανοι» πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι μέσα από τη σύνθεση απόψεων, τη συλλογική δράση και την ενότητα θα ξανασταθούμε στα πόδια μας. Ξέρουμε το πείσμα μας, αλλά και πόσο επιτυγχάνεις όταν έχεις όραμα, σχεδιασμό και πρόγραμμα», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «αν είναι κάτι που χρειάζεται ο τόπος είναι πολίτες, αλλά και ηγέτες με οραματισμό, ηγέτες είτε του κέντρου, είτε της περιφέρειας που θέλουν να συνδημιουργήσουν, να παίρνουν πρωτοβουλίες και μια ανάλογη πρωτοβουλία είναι η σημερινή».

Ο Πρόεδρος ενημερώθηκε από τον Κοινοτάρχη Σπιταλίου για κάποια προβλήματα αναφορικά με τις πολεοδομικές ζώνες και ζήτησε να του αποσταλεί σημείωμα, ώστε σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών να εξεταστεί η άρση τυχόν αδικιών που έχουν επισυμβεί σε βάρος της οποιασδήποτε κοινότητας.

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη, να κρατήσουμε τους νέους στις κοινότητες μας, να δώσουμε κίνητρα απασχόλησης των ανέργων στην ύπαιθρο, να δούμε πώς μέσα από την ταυτοποίηση προϊόντων της υπαίθρου αναζωογονούμε και δημιουργούμε τις προοπτικές έτσι ώστε να ξαναρχίσουν ιδιαίτερα οι κοινότητες, όπως το Σπιτάλι, που ελάχιστα απέχουν από το κέντρο της πόλης, όχι απλώς να παραπαίουν, αλλά να δημιουργούν. Έτσι μόνο θα υπάρξει μια νέα εποχή για την Κύπρο μας», είπε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης που εξήγγειλε σήμερα. «Θέλουμε να νοιώθει ο κάθε πολίτης, στοχευμένα πλέον, ότι το κράτος είναι στο πλευρό του, ότι το κράτος του συμπαραστέκεται, είτε είναι άνεργος, είτε αυτοεργοδοτούμενος, είτε πτυχιούχος, είτε συνταξιούχος, είτε εν δράση πολίτης», είπε.

«Εάν και εφόσον λαμβάνει του ελαχίστου εξασφαλιστέου εισοδήματος θα έρθει το κράτος να αναπληρώσει με μεθόδους που χρησιμοποιηθεί η Στατιστική Υπηρεσία, έτσι ώστε να νοιώθουμε ότι κανείς μα κανείς δεν θα ζει είτε από ελεημοσύνη είτε από τα κοινοτικά παντοπωλεία ή τα όποια άλλα σήμερα προβλήματα αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο», εξηγώντας ότι η στόχευση θα γίνεται μέσα από νοικοκύρεμα, εξοικονομήσεις, αλλά και τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την παρουσία του Δημάρχου Μεσσηνίας στην εκδήλωση και ανέφερε ότι «αυτό που μας δένει, αυτό που αποτελεί μια ιστορική συνέχεια και διαδρομή στην παράδοση μας και στην εθνική μας ταυτότητα είναι οι στενοί δεσμοί που δεν εξαντλούνται απλώς με την προσφορά αγαθών, αλλά και αίματος, αίματος Κυπρίων εθελοντών για την ελευθερία της Ελλάδας, αίματος των Ελλήνων για την ελευθερία και την προστασία των Ελλήνων της Κύπρου».

Ανέφερε ότι το Σπιτάλι είναι μια φιλοπρόοδη κοινότητα, με πλούσια κοινωνική δράση και σημαντικές δραστηριότητες στους τομείς του πολιτισμού και της παράδοσης.

“Δείγμα”, είπε, «της κοινωνικής ευαισθησίας της κοινότητας και των κατοίκων του Σπιταλίου ήταν η αποστολή τόνων τροφίμων και ρουχισμού στο Σπιτάλι Μεσσηνίας, όταν οι αδελφοί Έλληνες δοκιμάζονταν από την οικονομική κρίση, και αυτό, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι ίδιοι στην Κύπρο, μετά την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τη χώρα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα