Στυλιανού: Με τις αναγκαίες αλλαγές η ΑΗΚ μπορεί να παραμείνει δημόσιος οργανισμός

19:23 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανταγωνιστική στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού, διατηρώντας παράλληλα το μονοπώλιο στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής, θα πρέπει να καταστεί μελλοντικά η ΑΗΚ, ανέφερε μετά από σημερινή συνάντηση με κλιμάκιο της Τρόικας στο Γραφείο Προγραμματισμού, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού, ο οποίος διεμήνυσε ότι με τις αναγκαίες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές η Αρχή Ηλεκτρισμού μπορεί να παραμείνει δημόσιος οργανισμός.

Σε

δηλώσεις του, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η Τρόικα ενημερώθηκε από την ΑΗΚ για τα οικονομικά της, τα μελλοντικά της σχέδια, πώς αντιμετωπίζει τη μείωση στην κατανάλωση, καθώς και για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.

«Δώσαμε αυτά τα στοιχεία και εξηγήσαμε τα μελλοντικά μας σχέδια για την αναπροσαρμογή των στόχων μας στην οικονομική κρίση και ύφεση που περνούμε. Δώσαμε όλες τις πληροφορίες που μας ζήτησαν και θεωρούμε ότι είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση», ανέφερε ο κ. Στυλιανού.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι Τροϊκανοί υπέδειξαν υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιηθούν, ο κ. Στυλιανού είπε πως «έτσι κι αλλιώς, όπως εξελίσσεται η ενεργειακή αγορά, θα πρέπει μελλοντικά οι δραστηριότητες της ΑΗΚ να είναι ανταγωνιστικές στο κομμάτι της παραγωγής και της προμήθειας, και μονοπωλιακές στο κομμάτι που αφορά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής», σύμφωνα και με ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Εξηγήσαμε πώς βλέπουμε τη διάρθρωση της ΑΗΚ στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Στυλιανού, σύμφωνα με τον οποίο οι Τροϊκανοί «φάνηκαν να ικανοποιούνται τουλάχιστον με τις αλλαγές» στις οποίες προβαίνει ο Οργανισμός και τις οποίες προγραμματίζει, με στόχο να καταστεί πιο αποδοτικός και πιο ανταγωνιστικός, για το καλό του Κύπριου καταναλωτή.

Σε παρατήρηση ότι ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει αρχίσει να υπεισέρχεται στο κομμάτι που αφορά την παραγωγή και την προμήθεια, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ΑΗΚ «με τις αλλαγές στη δομή της προχωρά έτσι ώστε να είναι έτοιμη να μπορέσει μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον να προσφέρει τις υπηρεσίες της».

«Ελπίζουμε να γίνουμε πολύ μεγαλύτεροι με τις σωστές ενέργειες και το σωστό προγραμματισμό που θέλουμε να κάνουμε, με την ανάπτυξη μας και σε άλλους τομείς δραστηριότητας πέραν της συμβατικής παραγωγής», ανέφερε.

Κληθείς να εκφράσει την εκτίμηση του για την πορεία της ΑΗΚ, είπε: «Εγώ θα μεταφέρω και το μήνυμα της Διοίκησης, αλλά και της Διεύθυνσης της Αρχής Ηλεκτρισμού, ότι με τις αναγκαίες θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές η Αρχή Ηλεκτρισμού μπορεί να παραμείνει ένας δημόσιος οργανισμός χωρίς κατ’ ανάγκη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν μπορούμε να ανταποκριθούμε χωρίς να προχωρούμε σε ιδιωτικοποίηση κανενός κομματιού της Αρχής Ηλεκτρισμού».

Η Τρόικα ενημερώθηκε επίσης ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού έχει αποκατασταθεί πλήρως μετά τη ζημιά που υπέστη από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, πριν από δύο χρόνια. «Έδειξαν ικανοποίηση γι’ αυτό το μικρό θαύμα. Το οξύμωρο βασικά είναι ότι αποκαταστήσαμε πλήρως το Βασιλικό, αλλά δυστυχώς η ζήτηση είναι σαφώς μειωμένη και δεν χρειάζεται να είναι σε πλήρη λειτουργία», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ΑΗΚ είχε συναντήσεις με τη Γενική Λογίστρια για το θέμα της αποτίμησης της αξίας του Οργανισμού. Δώσαμε για ακόμα μια φορά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΗΚ και είμαστε σε συνεχή επαφή με το Γενικό Λογιστήριο πάνω σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα