Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

20:42 13/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επανέλαβε απόψε ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μετριάσει τις επιπτώσεις των επώδυνων μέτρων που προτείνει η Τρόικα, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη διαφωνία του με τις πιέσεις που ασκούνται εδώ και πολύ καιρό, εντός και εκτός Κύπρου, για άμεση υπογραφή μιας συμφωνίας χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση και πρόταξη των θέσεων της Κυβέρνησης.

Σημείωσε

παράλληλα ότι για να έχει νόημα ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να κατατεθούν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις οι οποίες πρέπει να είναι κοστολογημένες.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα των Λαϊκών Οργανώσεων ΑΕΝ Πισσουρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο τόπος μας περνά δύσκολες μέρες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Υπέδειξε ότι η κρίση αυτή, η οποία, όπως επανέλαβε, έχει τις ρίζες της στο οικονομικό μοντέλο της ασύδοτης αγοράς, «φαίνεται ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία για κάποιους για να παραμεριστούν ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα και εργασιακά θέσμια».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ακόμη πως είναι πλέον πασιφανές σε κάθε πολίτη ότι η υπερβολική έκθεση των τραπεζών μας στην ελληνική οικονομία, η απαράδεκτη απουσία ικανοποιητικού εποπτικού ελέγχου από την αρμόδια αρχή, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις διαδραμάτισαν τον καθοριστικό ρόλο για να βρίσκεται σήμερα η οικονομία σε αυτό το σημείο.

Αυτό, πρόσθεσε, «δηλώνουν με σαφήνεια οίκοι αξιολόγησης, ευρωπαίοι ηγέτες, οι πάντες, εκτός από κάποιους εδώ στην Κύπρο που προσπαθούν να φορτώσουν στην Κυβέρνηση αυτή την απαράδεκτη κατάσταση».

Επεσήμανε δε πως «αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, το διακύβευμα είναι το κοινωνικό κράτος και η συνοχή της κοινωνίας μας», υπόβαθρο, όπως πρόσθεσε, «πάνω στο οποίο έχουμε βασίσει τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία και την ευημερία μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως σε αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι η Κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί διεκδικητικά και υπεύθυνα. Θα κάνουμε, τόνισε, «ότι περνά από το χέρι μας για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των επώδυνων μέτρων που προτείνει η Τρόικα», εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με τις πιέσεις που ασκούνται εδώ και πολύ καιρό εντός και εκτός Κύπρου για άμεση υπογραφή μιας συμφωνίας χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση και πρόταξη των δικών μας θέσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ακόμη πως αυτό που χρειάζεται από όλους αυτή τη στιγμή είναι η επίδειξη υπευθυνότητας και ωριμότητας. «Για να έχει νόημα ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους αναμένουμε συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις οι οποίες πρέπει να είναι κοστολογημένες» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι ο λαϊκισμός δεν έχει τίποτα να προσφέρει εκτός από ζημιά στον τόπο και το λαό.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα κοινό, ενιαίο μέτωπο της Κύπρου για να προασπίσουμε τα συμφέροντα μας» σημείωσε, αναφέροντας πως «μέσα στα πλαίσια ενός ουσιαστικού και περιεκτικού διαλόγου

Keywords
Τυχαία Θέματα