Προσπάθειες για να μην υπάρξει στάση πληρωμών καταβάλλει η Κυβέρνηση

15:24 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παρούσα Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας βέβαια και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι όσοι, είτε ασυνείδητα είτε από έλλειψη σωστής και εξειδικευμένης προσέγγισης, προτείνουν λύσεις εκτός ευρώ, οδηγούν τα πράγματα σε απόλυτο αδιέξοδο.

Σε σημερινές δηλώσεις του, σε σχέση με αναφορές της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας στη Βουλή,

«για το μεγάλο πρόβλημα των κρατικών ταμείων», ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι κάτι που κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση, όντας στην αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ τόνιζαν κατ’ επανάληψη ότι οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών. Δυστυχώς, αφέθηκαν τα πράγματα να πάρουν αυτή την τροπή, λόγω αναποφασιστικότητας και ευθυνοφοβίας».

Ανέφερε ότι «βρισκόμαστε όντως σε πολύ δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση, αλλά αυτή όντως η δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση επιβάλλει ορθολογισμό, σύνεση και απόλυτη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και των εθνικών προοπτικών».

Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «και αυτή τη στιγμή εκ των πραγμάτων πρέπει να ειπωθεί απερίφραστα ότι όσοι, είτε ασυνείδητα είτε από έλλειψη σωστής και εξειδικευμένης προσέγγισης, προτείνουν λύσεις εκτός ευρώ, υποβαθμίζοντας και περιορίζοντας και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδιότητα του τόπου, μάλλον οδηγούν τα πράγματα σε απόλυτο αδιέξοδο».

Η συζήτηση αυτή τη στιγμή που ξεκινά με τη θέση ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις εκτός ευρωζώνης επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, «προκαλεί τεράστια ερωτηματικά αν αυτή η θέση βασίζεται σε συγκεκριμένα και λογικά δεδομένα».

Υπενθύμισε ότι προχθές έθεσε υπό μορφή ερωτημάτων τα κρίσιμα διλήμματα. «Ποιος είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο για στάση πληρωμών, αλλά ουσιαστικά για κατάρρευση του ίδιου του κρατικού τομέα, με μια αβέβαιη κίνηση η οποία ουσιαστικά σημαίνει άλμα στο κενό».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκτός από τις σοβαρές πολιτικές περιπλοκές που ενέχει μια τέτοια θέση, φαίνεται ότι και σε επίπεδο οικονομικής προσέγγισης πάσχει εκ προοιμίου».

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες προβαίνει η Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η στάση πληρωμών και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή είχε δώσει διαβεβαίωση ότι μέχρι το Μάιο δεν θα υπήρχε πρόβλημα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δυστυχώς, οι πλείστες των διαβεβαιώσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν βρίσκονται εντός τροχιάς πραγματικών δεδομένων».

Ο κ. Στυλιανίδης διαβεβαίωσε ότι «η παρούσα Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έχοντας βέβαια και τη συνεργασία του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, διότι θα χρειαστεί να περάσουν νομοσχέδιο που αφορούν το Μνημόνιο τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα».

Κληθείς να πει κατά πόσο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με αυτόματη αναχρηματοδότηση, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δυστυχώς, εξάντλησε όλα αυτά τα περιθώρια κατά τρόπο ασύνετο, αφήνοντας ουσιαστικά τη Λαϊκή Τράπεζα να φτάσει σε αυτά τα περιβόητα 10 δις και να υπονομεύσει τα ίδια τα θεμέλια όχι μόνο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και της ίδιας της οικονομίας”.

“Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή όλοι θα δείξουμε την απαιτούμενη σύνεση για να δοθούν οι δυνατότητες και τα εχέγγυα έτσι ώστε το κράτος να έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης».

Κληθείς να πει αν συζητήθηκε το θέμα αυτό με τους πιστωτές μας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουν και αυτοί να δουν ποια θα είναι η τύχη, σε επίπεδο πολιτικής διαδικασίας, των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με το Μνημόνιο. Ήρθε η ώρα να αρθούμε όλοι στο επίπεδο των περιστάσεων».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα με το επόμενο Eurogroup και με την προώθηση των νομοσχεδίων που έχουν σχέση με το τελικό Μνημόνιο, κανονικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι όταν έχεις ολοκληρωμένο το Μνημόνιο και πολιτικά αποδεκτό σε επίπεδο εσωτερικών διαδικασιών, προσφέρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα