Προτάσεις για ανάπτυξη κατέθεσε στον ΥΠΟΙΚ το Κίνημα Οικολόγων

15:58 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτάσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για μέτρα ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, μέσω της αειφόρου πράσινης ανάπτυξης, κατέθεσε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, αντιπροσωπεία του Κινήματος, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα έθεσε στον Υπουργό την άποψη πως “θα πρέπει να υπάρξει διακομματικός διάλογος και συνεννόηση για αυτά τα μέτρα, ότι πριν ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έπρεπε να γίνει μια σύσκεψη των αρχηγών

ή των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων για να αναλυθεί η φιλοσοφία αλλά και η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων”, προσθέτοντας ότι δεν ευχαριστεί το Κίνημα το γεγονός ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει αύριο σε ανακοίνωση των πρώτων μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών βρήκε τις προτάσεις των Οικολόγων “εξαιρετικά ενδιαφέρουσες”, ενώ ανέφερε ότι εντύπωση του είναι πως “για την Κυβέρνηση πιο σημαντικό είναι να προχωρήσει άμεσα σε κάποιες ανακοινώσεις”.

“Πρέπει να διατηρηθεί ένα καλό κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, να υπάρξει όσμωση προτάσεων και να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων”, είπε, προσθέτοντας ότι πολλά από τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία συζήτησε σήμερα με τον Υπουργό “έχουν μια μυρωδιά από το παρελθόν”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “είναι ο καιρός η Κύπρος να προχωρήσει γοργά στην αειφόρο, πράσινη και έξυπνη ανάπτυξη και να αφήσει το παλαιό μοντέλο ανάπτυξης στο παρελθόν”, προσθέτοντας ότι το παλαιό μοντέλο ανάπτυξης είναι αυτό που έπαιξε τον κακό του ρόλο για να φθάσει η Κύπρος στην οικονομική καταστροφή”.

Για παράδειγμα, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα θεωρεί ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης “για το θέμα των υπηκοοτήτων ή το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας πρέπει να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, να προωθούν την ανάπτυξη και απλά να είναι φοροεισπρακτικά μέτρα”.

Ο ΓΓ του Κινήματος εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον να υπάρχει “περισσότερο περιθώριο διαβούλευσης για να μπορέσουμε”, όπως είπε, “να εξηγήσουμε καλύτερα τις προτάσεις μας και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις προτάσεις του Κινήματος, ο κ. Περδίκης είπε ότι περιλαμβάνουν “φορολογικές ελαφρύνσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα που προωθούν την ανάπτυξη, ιδιαίτερα στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης των αποβλήτων, της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του βιώσιμου τουρισμού”.

Ανέφερε επίσης ότι το Κίνημα ζήτησε “την άμεση δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης και της έκδοσης ομολόγων για να αξιοποιηθεί η ευαισθησία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες και στην Κύπρο και στο εξωτερικό για επενδύσεις μέσα από το Ταμείο”.

Είπε ακόμη ότι το Κίνημα εισηγήθηκε επίσης την πράσινη φορολογία, που αφορά φορολογία στην ακίνητη ιδιοκτησία που να στοχεύει σε φορολογικές ελαφρύνσεις σε ακίνητα που αναπτύσσονται με οικολογικό τρόπο είτε τοποθετώντας φωτοβολταϊκά, είτε μικρά αιολικά πάρκα, είτε μετατρέποντας τις κατοικίες σε ενεργειακές.

Ανέφερε ότι το Κίνημα θα επιμένει στις προτάσεις του γιατί θεωρεί ότι θα πρέπει να κινηθούμε προς την πράσινη ανάπτυξη.

Μνημόνιο

———-

Ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα εξήγησε στον Υπουργό και τη θέση του “ενάντια στο μνημόνιο, πως θα γίνει η διαδικασία της συζήτησης της Βουλής για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου”, ενώ συζήτησαν και το θέμα του χρυσού και “για την καλύτερη διαχείριση του όλου ζητήματος”.

“Δεν συμφωνούμε στο ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε, προσθέτοντας ότι “ο Υπουργός εξήγησε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε πώληση του κυπριακού χρυσού”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η αντίληψη του από τη συζήτηση με τον Υπουργό είναι ότι “δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης” για πώληση του χρυσού, προσθέτοντας ότι αυτό “δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται αν και εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο”.

Δηλώσεις Νεοφύτου

—————-

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι «αν όσοι λένε να φύγει η Τρόικα έχουν αξιόπιστη πρόταση πώς να βρούμε 30 και πλέον δις ευρώ, είμαστε οι πρώτοι που θα διώξουμε την Τρόικα», ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν θέλει να μπει “σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις γιατί δεν είναι η ώρα ο κυπριακός λαός να χωριστεί με ευθύνη των κομμάτων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς”.

“Η κάθε πολιτική δύναμη ή κόμμα έχει τις απόψεις της. Χωρίς μισαλλοδοξίες και χωρίς προκλήσεις μπορεί να συζητήσουμε αυτό το θέμα και το θέμα του εναλλακτικού σεναρίου που υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια”, ανέφερε και πρόσθεσε, όμως, ότι “δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα εναλλακτικά σενάρια με σοβαρότητα”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι “η δήλωση του κ. Νεοφύτου είναι προκλητική και δεν βοηθά στη δημιουργία σοβαρού διαλόγου”, προσθέτοντας ότι “αν ο κ. Αβέρωφ ενδιαφέρεται να ακούσει τις εναλλακτικές μας προτάσεις είμαστε στη διάθεση του όποτε θέλει να κάτσουμε να τις συζητήσουμε”.

Ανέφερε ότι “στις 21 Μαρτίου κατατέθηκε πρόταση των οικολόγων για 15 δισεκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν τότε να μας βγάλουν από την μέγγενη του μνημονίου και αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων” και πρόσθεσε ότι “δεν είναι ζήτημα να εκτοξεύουμε στον αέρα προτάσεις αλλά να υπάρχει πολιτική βούληση αυτές οι προτάσεις να συζητηθούν”.

“Δεν έχω δει από αυτούς που υποστηρίζουν το ναι στο μνημόνιο να υπάρχει ειλικρινής βούληση να συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα