Πρόταση για σύσταση εξεταστικής στην ελληνική Βουλή για την ΕΡΤ

16:55 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων για την υπόθεση της ΕΡΤ, κατέθεσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συζήτηση να βρίσκεται σε εξέλιξη και το απόγευμα να αναμένεται η ψηφοφορία.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής,

αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας ότι «υπάρχει μια ομάδα συνδικαλιστών που δεν βγαίνουν από την ΕΡΤ και θέλουν να μείνουν εκεί μέχρι το τέλος» διαμηνύοντας ότι «αυτό δεν θα γίνει». Σύμφωνα με τον κ. Καψή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι μέρος της λύσης, λέγοντας ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορούσε να αναδιοργανωθεί παρά μόνο από την αρχή.

Πραξικόπημα χαρακτήρισε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής» και λέγοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι «φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα. Προσπαθούμε να κάνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αποδοτική και με λιγότερο κόστος».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος είπε ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να ψηφίσει, όπως έχει ξεκαθαρίσει, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν θα ψηφίσει όμως και την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή διότι ο λαϊκισμός και η ποινικολογία δεν οδηγούν στην προοπτική αλλά οδηγούν πίσω στο παρελθόν».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ζημιογόνο για το δημόσιο, κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι υπάρχει «παράνομη απόλυση του προσωπικού».

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, όπως ανέφερε σε ομιλία του ο βουλευτής Μιχάλης Αρβανίτης – Αβράμης, λέγοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δε θρηνεί «για τους επίορκους δημοσιογραφίσκους» που δηλητηρίαζαν εδώ και χρόνια τον ελληνικό λαό με τις μαρξιστικές τους κορώνες, τη συκοφάντηση και τις ύβρεις κατά της Χρυσής Αυγής.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο βουλευτής Δημήτρης Αναγνωστάκης χαρακτήρισε «θεσμικό ολίσθημα» την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την Υπουργική Απόφαση που τη συνόδευσε προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση αν και είχε όλες τις προϋποθέσεις να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό στην ΕΡΤ, επέλεξε τον πολιτικό τσαμπουκά σε μια εποχή που δεν επιτρέπει ούτε σκέψη για μονοκομματικές κυβερνήσεις πολύ δε περισσότερο για μονοκομματικές συμπεριφορές».

Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ είπε δεν μπορεί να συμμετάσχει «σε συνθήκες τεχνητής πόλωσης» αναφερόμενος στη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας ότι το κόμμα του επιμένει στο να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι η ΕΡΤ έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του λαού. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο τρόπος που έκλεισε η ΕΡΤ θα αποτελέσει παράδειγμα για την επέκταση του και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς ή οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα