Προτεραιότητα η επιβεβαιωτική γεώτρηση και η διοικητική δομή, λέει ο Υπουργός Εμπορίου

14:54 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι πρώτιστης προτεραιότητας να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση από τη Noble για το τεμάχιο 12, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος την ίδια ώρα δηλώνει πως «τώρα μπαίνουμε στα βαθιά» και είναι αναγκαία η δημιουργία μιας σωστής διοικητικής δομής στις διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό και κληθείς να σχολιάσει την άρνηση της Τρόικα να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς της

τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ακριβώς είναι γι αυτό το λόγο που πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση», προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση και πιστοποιηθούν τα κοιτάσματα, αμέσως μπορεί να ανακηρυχθούν εμπορεύσιμα και θα έχουν μια συγκεκριμένη αξία και για αυτό είναι πρώτιστης προτεραιότητας να γίνει αυτή η επιβεβαιωτική γεώτρηση από τη Noble».

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται να γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως, «το συμβόλαιο της Noble είναι μέχρι τον Οκτώβριο, όμως, θα τους συναντήσουμε την ερχόμενη βδομάδα και θα δούμε ακριβώς ποια είναι τα πλάνα τους για το πώς θα προχωρήσουν».

Κληθείς να πει κατά πόσο το θέμα πρόσθετων αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 θα είναι στα θέματα συζήτησης με τη Noble, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά, ενώ τόνισε πως, το σημαντικότερο στις προτεραιότητες του Υπουργείου του, σε σχέση με το φυσικό αέριο, είναι η δημιουργία μιας σωστής διοικητικής δομής.

Όπως εξήγησε, «έγιναν πάρα πολλά αλλά μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν μονοδιάστατα, δηλαδή είχαμε διαπραγματεύσεις συγκεκριμένων συμβολαίων, είχαμε διαπραγματεύσεις με τη Noble και με τις υπόλοιπες εταιρείες».

«Τώρα τα πράγματα μπαίνουν στα βαθιά, πρέπει να διαχειριστούμε συμβόλαια, πρέπει να ετοιμαστούμε για ενδεχόμενες ανακηρύξεις εμπορεύσιμων κοιτασμάτων, πρέπει να δούμε τα θέματα υποδομών, δηλαδή τερματικό, αγωγούς υποθαλάσσιους και εγχώριους», είπε και συμπλήρωσε «όλα αυτά πρέπει να γίνουν βάζοντας μια σωστή διοικητική δομή και χαράσσοντας μια στρατηγική, στην οποίαν ελπίζουμε όλοι να συμφωνήσουν, ούτως ώστε να μη χρήζει ιδιαίτερων αλλαγών καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών».

Ανέφερε επίσης πως, ειδικά η Υπηρεσία Ενέργειας, θα αποτελεί έναν από τους πυλώνες της διοικητικής δομής και πως «πρέπει να στελεχώσουμε, να ενδυναμώσουμε την Υπηρεσία και να της παρέχουμε τεχνογνωσία και από έξω και από μέσα, πρέπει να βρούμε τεχνογνωσία και σε άλλες Υπηρεσίες, για παράδειγμα που να αφορούν τους γεωλόγους, τις χωροταξικές μελέτες και πρέπει όλα αυτά να γίνουν, διότι επείγουν και σε αυτό έχουμε καθυστερήσει».

Κληθείς να πει αν ο ίδιος ανησυχεί για τα χρονικά περιθώρια, είπε ότι «πιέζει ο χρόνος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι ότι θα κάνουμε εκείνα που πρέπει για να μπουν όλα σε μια τάξη, με την έννοια ότι διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή το μέλλον μας για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούμε να βασιστούμε πάνω σε ένα δύο άτομα και ένα Οργανισμό. Χρειάζεται σωστή διοικητική δομή».

«Η διοικητική αυτή δομή, το οικοσύστημα αν θέλετε, θα βασιστεί πάνω στο νορβηγικό μοντέλο, διότι το νορβηγικό μοντέλο δεν είναι ένας Οργανισμός και μια Υπηρεσία, αλλά αποτελείται από πολύ περισσότερα πράγματα στο οικοσύστημα, περιλαμβανομένου και του ταμείου και άλλων υποδομών, ρυθμιστών για τους αγωγούς και ειδικά για το τερματικό», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως ο ίδιος θα αρχίσει διαβουλεύσεις και θα ενημερώσει την Τρίτη την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής «και θα ξεκινήσουμε τάχιστα για να βάλουμε τα πράγματα ακριβώς σε μια στρατηγική κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα