Προθεσμία επτά ημερών για να κλείσουν τα μέτρα

08:42 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ μιας εβδομάδας έχει η κυβέρνηση για να εξειδικεύσει μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις. Στη συνάντηση της Παρασκευής του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με την τρόικα δεν κατέστη δυνατό να εξειδικευτούν τα μέτρα αυτά. Οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν και θα επιστρέψουν σε μία εβδομάδα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις, «υπάρχει πρόοδος, βρέθηκε κοινός τόπος, κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν ακόμα κομμάτια που μένουν προς διερεύνηση και συζήτηση, όχι όμως θέματα σύγκρουσης».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα προς διερεύνηση ζητήματα αφορούν τόσο το σκέλος των δαπανών όσο και εκείνο των εσόδων, και το δύσκολο έγκειται στην κατανομή των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, ώστε να είναι κοινωνικά δικαιότερα. Πρόσθεσε δε κατηγορηματικά: «Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής. Ειδική προστασία προς τους αδύναμους και να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους όσο το δυνατόν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα».

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει παράλληλα ότι οι βασικοί χρονικοί στόχοι για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχουν μεταβληθεί (η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου και η σύνοδος κορυφής στις 18 του ίδιου μηνός). Έτσι εκ των πραγμάτων δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λίστα με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ δεν τέθηκε ποτέ στις διαπραγματεύσεις θέμα να «σπάσει» η δόση των 31,5 δισ. ευρώ και αρχικά να δοθεί στη χώρα μικρότερο ποσό ως δάνειο-γέφυρα.

Ως προς τα φορολογικά μέτρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Ρώμη προχώρησε χθες σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί επιβολής έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση αν θα υπάρξει επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί εκείνοι οι οποίοι τα κυκλοφορούν αυτά».
Επίσης ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι θα υπάρξει μείωση των αναπηρικών επιδομάτων. «Όχι, ασφαλώς και όχι» ήταν η χαρακτηριστική του απάντηση σε σχετική ερώτηση.

To σχέδιο Β΄

Ισόποσα μέτρα στο πεδίο μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2014, για κάθε μονάδα απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος ή πλεονάσματος το 2013. Πρόκειται για το σχέδιο Β΄ ή τη «ρήτρα απόκλισης», που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

Αυτό επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (υγεία, παιδεία, άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο

Keywords
Τυχαία Θέματα