Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ΚΕΒΕ

12:07 29/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Αναμφίβολα η χρονιά που φεύγει αφήνει πολλές πληγές πάνω στην κυπριακή οικονομία. Οι συσσωρευμένες επιπτώσεις της περιόδου 2009-2011, δημιούργησαν αρνητικά δεδομένα σ’ όλα σχεδόν τα μεγέθη και στους τομείς της οικονομίας μας.

Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, βιώνουμε το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, τις απολύσεις προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας χρήματος, τις καθυστερήσεις στην είσπραξη τιμολογίων και την αύξηση των επιτοκίων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δεδομένα αυτά δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν εύκολα και γρήγορα. Απαιτείται

συγκροτημένο πρόγραμμα, σχεδιασμός και τολμηρές αποφάσεις. Χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία και συναντίληψη όλων μας.

Το ΚΕΒΕ, καλεί όλους σε σύμπνοια και με αποφασιστικότητα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούμε συλλογικά και με επιμονή για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων.

Εμείς, πιστεύουμε ότι το 2012 μπορεί να εξελιχθεί καλύτερα απ’ ότι σήμερα διαφαίνεται, αν όλοι αντιμετωπίσουμε την οικονομία με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Μέσα στην νέα χρονιά υπάρχουν καινούργια δεδομένα που μπορούν να δώσουν μια άλλη ώθηση στην οικονομία. Αναφερόμαστε στην ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, στην Προεδρία της ΕΕ από την Κύπρο και στην απόδοση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που ψήφισε η Βουλή το Δεκέμβριο.

Αν αυτές οι παράμετροι εξελιχθούν θετικά και αν η ΕΕ βρει τις απαιτούμενες λύσεις στην κρίση χρέους χωρών της ευρωζώνης, τότε μπορούμε να δούμε με πιο αισιόδοξο φακό τη νέα χρονιά. Ακόμα, αν η Ελλάδα μπορέσει και ελέγξει τις ανισορροπίες των δημοσίων οικονομικών της, τότε η Κύπρος θα επηρεαστεί θετικά.

Το ΚΕΒΕ πίσω από το γκρίζο τοπίο που μας αφήνει το 2011 βλέπει χαραμάδες φωτός για το 2012. Όμως, για να υπάρξουν αυτές οι θετικές προοπτικές θα πρέπει κι’ εμείς από την πλευρά μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χαλαρώσει τις προσπάθειες της για συγκράτηση των δαπανών, ειδικά των μη παραγωγικών.

Ακόμα είναι άμεση η ανάγκη να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χωρίς ανάπτυξη, ούτε η οικονομία θα βγει από την ύφεση, ούτε τα δημόσια οικονομικά θα βελτιωθούν, ούτε οι επιχειρήσεις θα ανακάμψουν. ”Εδώ και τώρα” πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει τόσο τις επενδύσεις, όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το μήνυμα που στέλλει το ΚΕΒΕ ενόψει του νέου έτους είναι ότι παρά τα αρνητικά δεδομένα που μας κληροδοτεί η απερχόμενη χρονιά, έχουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες να αναζωογονήσουμε την οικονομία και να διανοίξουμε νέες προοπτικές. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν όλοι μαζί εργαστούμε σκληρά για να απομονώσουμε τα αρνητικά και να αξιοποιήσουμε τα θετικά.

Το ΚΕΒΕ εύχεται στα μέλη του και σε όλους τους πολίτες της Κύπρου ευτυχισμένο νέο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα